11 Şubat 2014 Salı

“Samsun KÜLTÜR – SANAT PLATFORMU DERNEĞİ”


Yıllardan beri Samsun’da sanatçılara el verecek bir oluşum olsun istedik. Kimi zaman belli bir sanat dalında bir araya geldik. Resmi bir dernek olmasak da “KENT SANATÇILARI” adıyla etkinlikler düzenledik. Etkilide olduk ama uzun soluklu olamadık. “SAMSUN SANAT” adıyla bir edebiyat – düşün dergisi çıkardık. İki yıl ancak yürütebildik.

Şurası bir gerçek ki sanata çevresel destek gerekli. Kentleri ileri taşıyacak olan sanatsal varlıklardır. Sanata sahip çıkan kentler, salt kendini onurlandırmaz, bölgesini de, ülkesini de onurlandırır.

Yine şurası da bir gerçek ki sanatçılar çoğunlukta yaşam savaşı veren toplum emekçileridir. Üretirler, ürettiklerini paylaşmak isterler. Bu, onların onursal güzellikleridir.

Samsun’da sanatın tüm dallarında yetkin elemanlar var. Onlara yön verilir olunduğunda kentimizin her yöresi estetiğin görkemi ile parlar. Samsun, salt Atatürk’ün “ilk adım kenti” olarak anılmaz; sanatıyla da Türkiye’mizin gözde bir kenti olarak sivrilir ve Atatürk kenti olmanın da haklı gururunu yaşar.

Bu özlemleri yıllardan beri paylaştık. Beklediğimiz destek bu kez gerçek olma yolunda. Samsun sanatçılarına yeni bir doğuş sunuluyor.

Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un geniş himayesiyle, Vali Yardımcımız Sayın Taner Genç’in geliştirdiği proje gerçekleşiyor.

Proje, önce “Samsun Sanat Platformu” olarak geliştirilirken, parasal kaynakların da devreye girmesi gerektiğinden, tüzük, “SAMSUN KÜLTÜR – SANAT PLATFORMU DERNEĞİ” olarak resmileşti.

Sayın Taner Genç’in öncülüğünde Kültür Müdürlüğü Şeflerinden Uğur Dede, aylar süren çalışmaları sonunda Samsun sanatçılarının bir listesi çıkarıldı. Altı dalda oluşturulan listede olan sanatçılar, ayrı zamanlarda valilikte toplanarak üst kurula ikişer üye seçtiler.

Derneğin kuruluşuna sanatla, kültürle ilgili derneklerin başkanları alındı. Kurucu yönetim kurulu başkanlığına Sayın Taner Genç getirildi. Çalışmaların her aşamasında Sayın Valimiz Aksoy’un ilgisi artarak sürdü.

Bildiğim kadarıyla, sanat meclisi, dernek başkanlarıyla, her sanat dalından seçilen ikişer üyenin oluşturduğu kuruldan oluşacak.

Önemli olan sayı, ya da kimlerin yer aldığı değil, Samsun’da sanata katkısı olacak bir derneğin varlığıdır. Artık Samsun bundan sonra sanatıyla da  varlığını kanıtlayacak.

Şunun  için kanıtlayacak diyorum. Kurucu heyet, Sayın Taner Genç’in başkanlığında ilgili kurumları ziyaretlerinde aldıkları destekle geleceğe ışıklı bakıyorlar.

 “Samsun Kültür –Sanat Platformu Derneği” nin tanıtım ve destek ziyaretlerinde umulardan çok destek gördüğünü duymakla, yaşadığım kent adına mutlu oluyorum. Başta üniversitesi Rektörü Hüseyin Akan’ın yakın ilgi ve desteği, Özel İdare Genel Sekreterinin, Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinin (bu ziyarette ben de bulundum)  ve Büyükşehir Belediye Başkanı Y. Ziya Yılmaz olmak üzere alt Belediye Başkanlarının desteklerini duymak, kent adına ellerin birleşmesi anlamı taşıdığından mutluluk duyuyorum.
Bernart Shaw, “Erkli olan yapar, erkli olmayan öğretir” der. Samsun’da yapıcı ellerle öğretici ellere zemin hazırlayanlar kentin teşekkürünü fazlasıyla hak ediyor. Çünkü, yapılan iş, sanatsal ve düşünsel zenginlik için. Burada bir araya gelenlerde kişisel çıkar değil, toplumsal kazanç söz konusudur. Asıl kazanç da geleceğe kültürel – sanatsal değerler bırakmak değil mi?

 Doğuş güzel, emek kutsal, yol uzun. Bu uzun yolculuğu açan – döşeyen – bezeyen ellere sağlıklar diliyorum ki; bunların başında sanata, kültüre gönülden katkı veren bir valimiz var. Güzelliği kültür ve sanatta yaşatacak bir Vali Yardımcımız Taner Genç var. Bir teknisyen olarak sanatçıları araştıran, toplantılarda buluşturan, Kültür Müdürümüz Sayın Yüksel Ünal’ın görevlendirdiği bir Uğur Dede var.

Ne diyordu Atatürk, “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” Sanata güç katacak ellere, yaşadığım kent adına, teşekkür ediyorum.

/Kazım MEMİÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder