11 Şubat 2014 Salı

Samsun Kent Müzesi Nasıl Olmalıdır?


Bu yazımı Samsun’a bir Kent Müzesi kazandırmaya çalışan Sayın Yusuf Ziya YILMAZ Bey’e ithafen yazıyorum. Umarım danışmanları bu yazımdan kendilerini haberdar ederler.  

Kent müzeleri bir kentin tarihi belleğini oluştururlar ve adeta kentlerin özgeçmişlerinin somut vesikaları durumundadırlar. Ülkemizde 2000’li yıllarla birlikte kimlik, bellek, tarih, sivil tarih, sözlü tarih ve sosyal tarih gibi kavramlar daha çok konuşulmaya başlandı. Bu kavramlar aynı zamanda kentlerin tarihsel ve kültürel belleğini oluşturma çabalarını da gündeme getirdi. Avrupa’da çoktan kurulmuş olan Kent Müzeleri, bizim kentlerimiz için de bir ihtiyacı haline gelmeye başladı. Bunun ilk adım olarak da İzmir, Kayseri ve Bursa kent müzeleri kuruldu.

Kent müzesi, Samsun’un tarihini ve çeşitli özelliklerini öne çıkaracağından dolayı çok detaylı bir çalışmaya gereksinim vardır. Bu nedenle öncelikle ciddi bir ön değerlendirme (fizibilite) çalışması yapılmalı, uzmanlar tarafından raporlar hazırlanmalıdır. Kanaatimize göre “Samsun Kent Müzesi”nin kuruluşu üç aşamalı olarak gerçekleştirilebilir:



1. KURULUŞ ÖNCESİ ÇALIŞMALAR:

Öncelikle yöresel değerler konusunda duyarlı bir gönüllüler grubu oluşturulmalıdır. Bu grubun içinde halkbilimciler, tarihçiler, beşeri coğrafyacılar, arkeologlar, yöreyi çok iyi tanıyan ve yöre insanı ile rahat iletişim kuracak, onların saygı duyacağı kişiler bulunmalıdır. Yöre halkından olan halkbilimciler, tarihçiler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, ilçe belediyeleri, alt belediyeler, muhtarlar, kanaat önderleri bu grubun sık sık başvuracağı kişiler olmalıdır.

 Kurulacak Samsun kent müzesinin yeri, her türlü ulaşım, güvenlik, yangın, deprem, sel gibi afetleri de göz önüne alarak tespit edilmelidir. Müze binası, Samsun şehrinin dokusuna uygun ve şehrin kültürel geçmişini yansıtan bir yerde olmalı ve çevresi de ona göre düzenlenmelidir. Mümkünse tarihi geçmişi olan (örneğin eski sigara fabrikası binası gibi) bir bina olmalı, bu mümkün değilse gerekli şartları taşıyan bir bina eskisine benzetilerek yapılmalıdır.

Kent müzesi oluşturmak için bir bütçe oluşturulmalı ve mümkün olan en kısa zamanda müzenin kurulumu tamamlanmaya çalışılmalıdır. Zira belediye veya valilik destekli bu tür çalışmalar belediye başkanı veya valilerin değişmeleri halinde akim kalabilmekte, oluşan gönüllüler heyeti dağıtılabilmektedir.

Köy köy gezilip hangi eserlerin nerede bulunabileceği tespit edilmeli, müzede oluşturulacak bölümler ve sergilenmesi düşünülen eserler tespit edildikten sonra öncelikle eserlerin orijinal olması için gönüllülerden bağış istenmelidir. En son çare satın alma olmalıdır; ama burada dikkat edilecek önemli bir husus suiistimalin önlenmesidir. Zira tespit edilen eserleri önceden halktan alacak ve bunu yüksek fiyatla satacak art niyetli insanlar olabilmektedir.


2. MÜZEDE BULUNACAK BÖLÜMLER VE EŞYALAR:

Başta şunu ifade etmek isterim ki, Samsun Kent Müzesinde 19 Mayıs 1919 tarihini bize hatırlatacak bir bölüm; Tütün Müzesi; Mübadele Müzesi; Mısır, Fındık ve Tarım Hasadı Müzesi; Balıkçılık Müzesi; Halk Zanaatları ve El Sanatları Müzesi ve Demiryolu Müzesi gibi bölümler mutlaka bulunmalıdır. Bunun dışında Samsun kent müzesinde bulunmasını tavsiye edeceğimiz maddi kültür unsurları şunlar olabilir: 

1.Samsun’daki köy okulları dâhil tüm eğitim kurumlarının tarihi özellikteki eşyaları.
2.Kurtuluş Savaşı dönemine ait her türlü silah, çanta, teçhizat, yazılı evraklar.
3.Yöresel giyim-kuşam eşyaları ve örnek odalar (örneğin gelin odası).
4.Yöresel dokumalar, tezgâhlar.
5.Samsun’da kurulmuş ve yöreyle özdeşleşmiş fabrikalara ait eski eserler ve resimler.
6.Samsun’da görev yapmış eski valiler, kaymakamlar, belediye başkanları ve eski siyasetçilere ait tanıtım bilgileri.
7.Şehre ait eski fotoğraflar.
8.Samsun’da yayınlanan eski gazetelerden örnekler; eski baskı makineleri.
9.Samsun’da yayın yapan televizyon ve radyolarla ilgili amblem ve tanıtımlar.
10.Samsun’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının tanıtımı (Bu, aynı zamanda onların desteğini de sağlar).
11.Eski hastane resimleri ve hastane araç gereçleri.
12.Özellikle Samsunspor’un tarihçesi ve yetişen yıldız sporcuların tanıtım bilgileri.
           
Ayrıca toplanan eserler, elle dokunmanın önlenebilmesi için mutlaka cam bölmeler içinde sergilenmelidir. Yangına ve hırsızlığa karşı tedbirler alınmalıdır. Kent müzesinin ölü bir müze olmaması için içinde sergi salonu ve konferans salonu bulunmalıdır.


3.MÜZE KURULDUKTAN SONRAKİ ÇALIŞMALAR:

Elde edilen tarihi evraklar “prestij kitap” olarak basılmalı ve kütüphanelerde araştırmacıların hizmetine sunulmalıdır. Müzede bulunacak sergi ve konferans salonunda kültürel faaliyetler, sergi ve konferanslar düzenlenerek dünle bugün bir araya getirilmelidir. Öncelikle kentte bulunan tüm okullardaki öğrencilerin bir program dâhilinde müzeyi gezmeleri temin edilmelidir. Köy muhtarları ile yapılacak kimi toplantıların burada olması ve buranın başta muhtarlar olmak üzere azalara, köyde bulunan imam, sağlıkçı, öğretmen vb. memurlara da gezdirilmesi önemlidir. Ayrıca bütün Samsunluların ve turistlerin müzeden azami ölçüde yararlanmaları için gerekli kolaylık ve güvenlik sağlanmalıdır. Kalın sağlıcakla.

22.02.2011 
/Bekir ŞİŞMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder