14 Şubat 2014 Cuma

Samsun İçin Umut Işığı “Samsun Sempozyumu.”

Geçtiğimiz hafta sonu Samsun’a umut saçan bir sempozyum yapıldı. Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörlüğünün ortaklığında ve Üniversitemizin organizasyonunda gerçekleştirildi. 13-16 Ekim günleri, OMÜ, AKM ve CANİK KÜLTÜR MERKEZİ’NDE olmak üç ayrı binada değişik salonlarda tam 62 oturum da Samsun masaya yatırıldı. 21 başlık altında ve her birinde 4-5 tane olmak üzere toplam 292 bildirinin sunumunun yapıldığı Sempozyum, Samsun adına bugüne kadar yapılan en kapsamlı bilimsel sorunları irdeleme toplantısıydı.

Açılış Konferansını “19 Mayıs 1919’dan Cumhuriyet’e” başlığı ile Gazi Üniversitesi’nden Prof. DR. Mustafa Turan sundu. 292 bildirinin çoğunluğu bilim adamlarınca, sadece 15 tanesi Samsun’a duyarlılığı bilinen Samsunlu katılımcılar tarafından sunuldu. Bu çok önemliydi. Çünkü tam 320 bildiri başvurusu yapılmış ve bunlarda 250 tanesi yeterli bulunmuştu. Gururla söylemek isterim ki, bu bildirilerinden birisi de bana aitti ve bildirimi 15 Ekim Cumartesi günü saat 09.00- 10.30 arasında ki oturumda Canik Kültür Merkezin de sundum. Bildirim, “SAMSUN’UN SOSYAL, Ekonomİk ve Sİyasal Analİzİ” Başlığını taşıyordu.

Sempozyumun altı çizilecek önemli konularından birisi de, oturum başkanları ile bildiri sunanların bir kısmının da Türkiye’nin değişik üniversitelerinden oluşuydu. Açılış törenine katılarak bir oturuma da başkanlık hemşerimiz eski Adalet Bakanı Sayın Hikmet Sami Türk, Sempozyum’a renk katmıştır. 

Sempozyum için beş bin afiş, yedi bin program kitapçığı ve yedi bin broşür bastırılmıştı. Buna rağmen duyuruların yeterince yapılamaması ve Samsunluların neredeyse tamamının böylesine önemli bir sempozyumdan haberdar olamaması harcanan büyük emeğe yakışmıyordu. Basına verilen mesajlarda da “Samsun’a parantez Açıyoruz” sloganı kullanılmıştı. Ne var ki, bu açılımı da okuyucuların bir kısmı anlayamamış ve bu çok önemli sempozyum bindirilmiş kıta anlamında zoraki getirilen öğrencilere sunulmuş oldu. Aslında bu toplantıların başlangıcını SAM-SEV “KENT KURULTAYLARI ile başlatmış ve 4 yılda başarı ile yürütmüştü.

Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Üniversite Rektörü ile Milletvekillerimizin masanın bir yanında, karşılarında da 15 sivil toplum kuruluşu başkanlarının oturduğu ve Samsun adına çok önemli sorunların gündeme taşındığı bu Kurultaylar sonunda ortaya çıkan gerçekler birilerini rahatsız etmiş ve Samsun adına bir ilk olan bu Kurultaylar sona erdirilmişti.

Samsun Sempozyumu’nun bence önemli bir başka yönü ise Ondokuzmayıs Üniversitesinin belki de ilk kez Samsun’un sorunlarına bu ölçekte bir duyarlılık göstermesiydi.

Bir yılık büyük bir emekle hazırlanan bu Sempoyum’un eleştirilecek tek yönü organizasyonda ki karmaşa idi. Ancak böyle bir sempozyumun düzenlenmesini sağlayan Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’a, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Ziya Yılmaz’a ve böylesine büyük bir sorumluluğu üstlenen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Sayın Hüseyin Akan’a bir Samsunlu olarak teşekkür ediyorum.

Dikkatleri çeken bir başka nokta ise, yerel gazetelerimizin bu sempozyumu izleme noktasında ki eksiklikleriydi.

Bu sempozyum sonrası, Samsun’da çok şey yeniden tartışmaya açılacaktır, açılmalıdır da. Aksi halde bunca emeğe ve harcamaya yazık olur. Sempozyum sonrasında tüm bildiriler bir kitapta toplanacaktır.

Bu kitap, Samsun’u yönetenlerle, Samsun adına siyaset yapanların rehberi olacaktır. Çünkü Samsun’un tarihi ve coğrafi yapısından, nüfus yapısı ile dağılımı, sosyal, ekonomik ve siyasal yapısından Terme’de ki pirinç ekim alanlarına ve Samsun’da ki alevi kültürüne kadar çok şey incelenmiştir.

Sempozyum sonrasında mutlaka bir değerlendirme ve bir sonuç bildirgesi hazırlanması yerinde olacaktır.

Benim bildirimin öneriler bölümünde yer alan ve Samsun’un gittikçe artan sorunlarının çözümü için tek çözüm yolu olarak gösterilen, “SAMSUN İÇİN ORTAK ÇALIŞMA KURULU’NUN” bir an önce oluşturulmasında yarar görüyorum. Bu önerim, sonuç bildirgesinin de mutlaka yer almalı ve tartışmaya açılmalıdır. 

Samsun’da siyaset yapanlar ve yapmayı düşünenlerle Samsun konusunda duyarlı olan herkesin bu sempozyum’u izlemiş olduklarını umuyorum.

İnanıyorum ki, Samsun ile ilgili bu tür programları izleme gereği dahi duymayanların Samsun üzerine bir şeyler söyleme ve talep etme hakkı olamaz.

İyi haftalar…

/Sadi SUBAŞI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder