14 Şubat 2014 Cuma

Mağazalar Zinciri Samsun’da Ticareti Olumsuz Etkiliyor.

AVM diye anılan büyük alış-veriş merkezleri gittikleri illere sosyal yönden bir hareket getirse de, o kentin yerli esnafının ticaretini son derece olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuz etki, Samsun gibi ekonomisini büyük çapta ticaretin yönlendirdiği kentler de çok daha fazla hissediliyor.

Tütün, Şekerpancarı ve Fındık üretim alanlarının sınırlandırılması ile üretimden kopan ve sanayisi gelişmemiş Samsun’da ki en önemli geçim kaynağının ticaret olduğu yadsınamaz.

Samsun bankalarında yatırıma yönelmeyen büyük bir atıl paranın olduğu bilinen bir gerçektir. İşte bu atıl parayı ve hareketli ticari yapıyı keşfeden ulusal ve uluslararası büyük mağaza zincirleri Migros ve Carfeoursa ile teknik malzeme pazarlayan Baumax ve Tekzen gibi büyük alışveriş merkezleri bir biri ardına Samsun’da da açılmaya başladı. Bunları da yenilerinin takip edeceği de anlaşılıyor.

Bunların dışında bir başka alış-veriş merkezi çeşidi ise yeme-içme ve giyim eşyası zincirlerinin yer aldığı, AVM diye anılan büyük alış-veriş mağazaları olup, bunların ilki Afra ile Yeşilyurt alış-veriş merkezleridir. İnşaatları devam eden üç tanesi de yakın zamanda hizmete girecektir.

Bu mağazaların açılması ile Samsun insanın tek geçim kaynağı olan ticaret büyük darbe yemiştir.

Samsun, yukarıda da belirttiğim gibi üretimden kopartılmış ve sanayisi yeterince gelişmemiş emekli, memur, işçi ağırlıklı bir kenttir. Dolayısıyla da, bu ücretli kesimin yaşamlarını sürdürmek için yaptığı alış-verişlerle ticari piyasaya giren para, yerli esnafı ayakta tutmaktadır.

Hızla sayıları artan bu alış-veriş merkezleri işte bu nedenle yerli esnafı çok olumsuz etkilemeye başlamıştır.

İşin bir olumsuz yanı da Samsun esnafının bu alış-veriş merkezlerinde işyeri kiralama şansı yoktur. Çünkü bu çarşılardaki dükkânları iki pazarlama şirketi pazarlamaktadır. Onların tercihi de ulusal veya uluslararası zincirlerdir. Bu zincirlerde kendileri dışında hiç bir yerli işyerine izin vermemektedirler. Bu konuda da adeta bir tekel oluşmuştur.
   
Bu AVM’lerin Samsun’un ticaretine yaptığı olumsuz etki bununla da sınırlı değildir. Samsun’da ki sıcak parayı bir oluk gibi çeken bu mağazaların belki de en büyük olumsuz etkisi Büyükşehir Belediye’sinedir.
  
Çünkü bu AVM’lerde yer alan firmaların hiç birisinin merkezi Samsun değildir ve vergilerini kayıtlı olduğu büyük illerde vermektedirler. Bu vergilerin % 7.5 civarında ki payı belediyelere aktarıldığı için belediyeler yani Samsun bu gelirden mahrum kalmakta ve Samsun Halkı’nın sağladığı paralar başka illerin gelişmesine katkı vermektedir.
 
Kent yönetimleri ve ticareti yönlendirmesi gereken sivil toplum kuruluşları, her konuda olduğu gibi bu olumsuz gelişmeye de seyirci kalmaktadır. Oysa Samsun esnafına sahip çıkması gerekenlerin başında Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsa’sı gelmektedir. Böyle bir duyarsızlığa da pes denir doğrusu.
  
Son iki yılda bu AVM’lerden iki tanesi de Trabzon ve Denizli’de açılmıştır. Bu kentlerde ki AVM’lere yerel birimler bir şekilde etkili olmuş ve yerel firmalarda bu AVM’lerde belirli oranda yer almışlardır.  Demek ki, istenince bazı kurallar değişebiliyormuş. Yeter ki, kent yönetimlerinde kentlerine sahip çıkma bilinci yerleşmiş olsun.
  
Sonuç;
   1- Bu AVM’ler şehir dışında konuşlandırılmalıdır.
   2- Yerel yönetim birimleri ve Ticaret Odaları bu AVM’lere her sektörden birer de yerel firmanın bulunması için çaba harcamalıdırlar.

Bunlar yapılmazsa Samsun’u ayakta tutan ticari yapı da çökecektir. AVM’lere bir de bu pencereden bakılmasında yarar görüyorum.

İyi haftalar...

/Sadi SUBAŞI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder