14 Şubat 2014 Cuma

Samsun Hak Ettiği Yere Gelmelidir

Samsun hak ettiği yere gelmelidir. Çünkü buna layıktır. Eğer istenirse sadece Karadeniz Bölgesinin değil ülkemizin de önde gelen illerinden olabilir. Yeri geldiğinde söylüyoruz. İdeal bir şehir için gerekli olan şartlar hazırdır. Havaalanı, demiryolu, karayolu, denizyolu… Bunlar büyük nimetlerdir. Bununla da bitmiyor.

İki büyük ovaya da ev sahipliği yapıyoruz. Bitti mi? Hayır. Dahası var. Kızılırmak ve Yeşilırmak gibi iki can damarı şehrimizden denize dökülüyor. Buna bağlı olarak ta barajlarımız var. Bunlar ekonomi için önemli unsurlardır.

Turizm açısından bakılınca da saymakla bitiremeyeceğimiz varlıklarımız var. İçerisinde böylesine turistik değerleri barındıran başka bir şehir nerede var? Samsunda başarılı olmamak için hiçbir neden yok.  Eğer mazeretleri bir kenara bırakabilirsek büyük başarılara imza atabileceğiz. Son yıllarda sağlık kenti olma yolunda ciddi adımların atılması sevindirici olduğu kadar da ümit vericidir. İtiraf etmek gerekirse Samsun artık eski Samsun değil. Bunu bizim söylememize gerek yok. Şehrimize gelenler anlatmakla bitiremiyor.

Görüyorum ki bu şehirde yaşayanlar hala şikâyetçi. Belki buna hakları da var. Başta işsizlikten yakınılıyor.  Gelir dengesizliği var. Bu yalnız Samsuna has bir durum değil. Onlarca şehrimiz aynı yakınma içerisinde. Bana göre bizim boynumuzu büken tek şey sistemsizliktir. Rakamları karışık sayıyoruz.

Kelimeyi cümlenin olması gereken yerine koyamıyoruz. Bu yüzden hesapta yanlış çıkıyor, mana da… Kalkınma hamlesi defter kitap sayfalarının ötesine taşmalı. Nutuklarda kalmamalı. İdareciler kesinlikle vatandaşla birlikte hareket etmeli. Vatandaş aldığı güvenle heyecanlanmalı ve coşmalı. Coşkunun olmadığı yerde hantallık vardır. Bu coşku ve heyecan şehri idare edenlere rüzgâr olacaktır. Gemiler limanda yapılmıştır fakat onların yeri liman değildir. Tavsiyem idarecisi, vatandaşı,  müteşebbisi, yazarı, çizeri velhasıl tüm kesimleriyle bu birlikteliğin oluşturulmasıdır.

Doktoruyla mutabık kalmayan hastaya hiç bir reçete ve ilaç deva sağlamaz. Bunun örnekleri çoktur. Sen ben yok Samsun var. Biz varız. Başarı fertlerin karnesine yazılmamalı. Topluma mal edilmeli. Daha doğrusu toplumun sahip çıkması sağlanmalı. Böylece Samsun sahip olması gereken yere gelmelidir. Bir kere değil bin kere de olsa aynı şeyi söylerim Samsun bütün iyi şeylere layıktır. Şimdi söylediğimiz lafın icabına bakma zamanı, yani icraat zamanı…
/Ahmet SEVEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder