14 Şubat 2014 Cuma

Samsun’a Yeni Bir Stadyum Çok Mu Gerekli?

Samsun’un stadı yok mu? Var. Yeterli değil mi? En azından Şimdilik yeterli. Çok mu eskimiş? Yo, çok da eski bir geçmişi yok. Biraz elden geçse, çok daha verimli olur. Zaten şu an da bir bölümü yenileniyor bile… Yeri mi kötü? Hayır, yeri kent için dört-dörtlük. 
 
Adı da Samsun’un tarihi misyonunundan almış. Samsun Ondokuzmayıs Stadyum’u. Ee. Ne oldu da Samsun’a milyon dolarlar harcanarak yeni bir stadyum yapılacak. Yeri de, adı da belli olmuş. Yer Tekkeköy yöresi. Adı ise, STADYUM SAMSUN…Samsun’a bir olimpiyat verildi de Samsunluların haberi mi olmadı? Üstelik mevcut Ondokuzmayıs Stadı da yıkılacakmış. Ee, demek ki bir büyük organizasyon da söz konusu değil.  Yoksa birden çok stada ihtiyaç olacağı için eskisi de korunurdu. Şimdi anlayamayanlar birbirlerine soruyor. Nasıl iş, bu iş?
  
Samsun’un bir öncelikler haritası yapılmadığı ve ona uyulmadığı sürece, bu tür işleri sık sık görürüz. Hafızamızı biraz yoklarsak bu konuda bazı ipuçları buluruz.  Yeni stadyum işi ilk kez, son seçimler öncesi gündeme gelmişti. Duyunca bir seçim vaadidir diye çok da üzerinde durulmamıştı. Görülen o ki, bu işin boş bir seçim vaadi değilmiş.
  
Şimdi bu işi biraz sorgulayalım. Samsun tüm sorunlarını çözmüş olur, işsizi kalmaz, üretim yapan bir il haline gelir de, sıra Samsun’a çok yakışacak bir büyük stadyum yapılmasına gelir. Buna kimsenin bir itirazı olmaz. Hep birlikte bu işe önderlik edenleri alkışlarız. Oysa Samsun’un gerçekleri, yeni bir stadyum gereksinimi doğrulamıyor. İşsizlik oranı Türkiye ortalamasının üzerine çıkmış, kahvehaneleri işsiz üniversite gençleri ile dolu bir Samsun gerçeği varken...
  
Üniversiteyi bitiren genç kuşağı Samsun’a dönemediği için beyin göçü veren bir Samsun gerçeği ortada dururken... Fabrikaları kapatıldığı veya özelleştirildiği için binlerce işçinin sokağa döküldüğü bir Samsun gerçeği varken... Son on yılda 300-500 işçi çalıştıracak tek bir fabrika açılamamış bir Samsun gerçeği ortada dururken... Hem de işlerliği olan mevcut stadı da yıkarak, kent dışına yeni bir stadyum yapmak için milyon dolarları harcamak, sonra da bu rakamları Samsun’a yapılan yatırım diye sunmak Samsunluya yapılacak en büyük kötülüktür.
  
Samsunlunun en büyük şansızlığı, kendisinin hiç bir konuda fikrinin alınmamasıdır.  Sorun bakalım Samsunlunun mevcut stadyumdan şikâyeti var mı? Yeni bir stada harcanak milyon dolarlara evet diyor mu? Bir tarihlerde de bir milletvekilimiz Fener ( İlkadım) Stadını atletizm stadına çevirmiş ve Samsunluya pembe hayaller sunmuştu. Bugün Samsun futbol yaşamında alternatif olacak bir futbol sahası yok edilmişti. Nitekim yedi yıl kadar önce Ondokuzmayıs Stadı’nın zemini sezon başında bozulunca Samsunspor büyük sıkıntılar yaşamıştı.
 
Mademki çok önemli ulusal ve uluslarası turnuvalar yapılamayacaktı ve burası atletizm sporu yapacaklara antrenman sahası olacaktı, o zaman bir başka yere bir atletizm sahası yapılamaz mıydı? Mevcudu yok ederek bir şeyler yapmak akıl ve mantık işi mi? Ne yazık ki, bu bireysel yanlış karar ve tercihler Samsun’un kaderi olmuş. Görünen o ki, bu ne ilk, ne de son olacaktır. Daha yakın bir geçmişte yapılan bir başka yanlış! unutulmadı.
 
Samsun’a yeni bir hastaneye( Araştırma hastanesi) kavuşturacağız iddiası ile yola çıkanlar, sonunda 400 yataklı Araştırma Hastanesini açarken, 700 yataklı Mehmet Aydın Devlet Hastanesini kapatmıştı.  Yatak sayısının artırılacağı sanılırken, Samsun bir anda sağlık alanında 300 yatak kaybetmişti.
   
Neden? Niçin? Soruları cevapsız kalırken, boşalan hastanenin arazisi üzerinde bugün henüz apartmanlar yer almıyorsa, bunu da hastanenin arazisini “ Hastane yapılması şartı” İle bağışlayanlardan birisin itirazına borçluyuz. Ama böylesine değerli bir arsanın unutulacağını sanmayın. Çok değil, bir süre sonra burada gösterişli binaların yükseldiğini hep birlikte göreceğiz. Bu örneği hatırlayınca insanın aklını şeytan çeliyor. Boşuna dememişler, “Düşünen beyinlere zararlı fikirler üşüşür” diye.
  
Gelin şeytanın sözcülüğüne soyunalım ve şeytanca düşünelim. Bu Ondokuzmayıs Stadının yakınına dev bir otel ve alış-veriş merkezinin yapılmakta oluşunu ve sanayi sitesinin de kaldırılmasının planlandığını düşününce, böylesine değeli ve yüzlerce dönümlük alanın ortada bırakılmayacağı da anlaşılmıyor mu? Acaba asıl hedef de bu mu?
  
Yeni stadın adının da değiştirilecek olması bir başka yanlış. Samsun’un tek ve en önemli misyonu, adeta Samsun’la özdeşleşmiş olan Ondokuzmayıs markasıdır.
  
Tüm Türkiye’de Samsun denince Ondokuzmayıs, Ondokuzmayıs denince de Samsun akla gelir. Bu stadın adı değiştirilmemelidir. Samsunlu buna izin vermemelidir. Aksine ısrarlar akla başka soruları da getirecektir.

 Şeytanın düşündürdüklerine, bu kadar da olmaz demeyin. Burası Samsun. Olur, böyle şeyler. Çiçeği burnunda Spor Bakanımız Sayın Suat Kılıç’ın bu yanlışa izin vermeyeceğini umuyorum.

/Sadi SUBAŞI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder