12 Şubat 2014 Çarşamba

Samsun (Da Var) İzmir İçin Al

Uzun yıllar samsun sanat ve kültürel oluşumlarının içerisinde bulundum. Ankara Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat bölümünü bitirme tezim, Geleneksel tiyatromuzun en önemli dalı olan Karagöz Gölge Oyunu üzerine hazırlamam bu sanata olan ilgimden dolayıdır. Yıllar önce Samsun tiyatro camiasında iyi yetişmiş Uğur Mayda adında bir ağabeyimiz vardı. İyi sanatkârdı ama yoksulluk içinde yaşıyordu. Yazın kavurucu sıcaklarda panda kostümü giyerek, çiftlik caddesinde bir işyerinin yevmiye karşılığı animasyon yapardı. Uğur Mayda ağabeyimiz bir bodrum katında yanarak feci bir şekilde öldü.

Ölüm yıl dönümünde Tiyatrocular kendi aralarında gelirini çocuklarına vermek üzerine Gazi sahnesinde bir anma gecesi düzenlediler. Ve o günkü Samsun Valisini, Büyükşehir ve alt Belediye başkanların da davet ettiler. Bende tiyatrocu bir arkadaşımla arka sıralardan izliyorum. Vali ve Belediye başkanları sırayla sahnedeki kürsüye çıkıp, sanatın, sanatçıların önemini hamasi söylemlerle abarta abarta anlattılar ayrıca Uğur Mayda’nın çocuklarına sahip çıkacaklarını, her türlü yardımda bulunacaklarını bundan sonra sanatçıların sorunlarıyla ilgileneceklerini de söylediler. Yanımdaki tiyatrocu arkadaşım “konuşmaları dinledin mi, biz çok dinledik. Şimdi konuşmaları bitip sahneden daha inmeden verdikleri sözleri çoktan unuttular” dedi. Aradan on yıl geçti. Uğur Mayda da unutuldu çocukları da.. Sanata desteğe gelince var olan sanat sokağını da kapattılar.

Gelelim bu güne. İdarecilerimiz Samsunu “MARKA” şehir yapmak için kolları sıvadılar. Ve bilmem kaç bin dolar vererek Samsunun markasını gösterecek logoyu İSTANBUL’a yaptırdılar. Sonrada gururla o markanın iş elbisesini giyerek ellerine aldıkları alış veriş arabasıyla boy boy fotoğraflar çektirip, altına da “SAMSUN DA VAR SAMSUN İÇİN AL” sloganını da yazdırıp samsunun her tarafına astırdılar. Bu resimlerdeki muhteremlerin evlerindeki mobilyalara bakmak lazım samsun malımı diye ama neyse.

Dedim ya Üniversite tezimi Karagöz üzerine yapmıştım. Karagözün özelliği Gölge yani Perde olmasıdır. Hayali denilen Karagöz sanatçısı perdenin arkasında Hacıvat Karagöz ve diğer tiplememeleri çubuklarla kendi yöresel şiveleriyle seslendirip oynatarak seyirciye başka bir dünya yaşatır.

Geçen hafta gazetede okudum. İlkadım Belediye Başkanı Sayın Necattin Demirtaş, İZMİR den getirttiği iki tiyatrocuyu Karagöz kostümleri giydirerek kendi ilçesindeki ilköğretim okullarında gösteri yaptırmış. Ve bunu gururlu anlatıyor. Bilmem sayın başkanın haberi var mı, Türkiye de on on beş kişi kalan karagöz gölge oyunu sanatçılarında biri olan aynı zamanda UNİMA üyesi olan samsunun öz çocuğu hayali Cemal Dönmez samsunun adını Türkiye ye gururla duyuruyor. Cemal Dönmez aynı zamanda benim tez konumdu sayın başkan başka şehirlerin kültür müdürlükleri internetten ulaşıp davet ediyorlar gölge oyunu olduğu için. Karagöz perde oyunudur sayın başkan, canlısı tiyatrodur. Üstelik samsunludur. Milliyetçi bir partiden seçildiniz sayın başkan. O resimdeki sloganın değişmesi lazım.
/Barış Gür
17 Mayıs 2010

3 yorum:

  1. Yıllar önce kaybettiğimiz Uğur Abi'nin fotoğrafını görmek için ismini yazdığımda sadece sizin yazdığınızı görmek derinden yaralamakla beraber,Uğur Abiyi kaleme almanıza minnettar kaldım,evet Uğur abi ile beraber çalıştık o ağustos ayında penguen kostümü giyerken bende tezgahta çalışıyordum.Döneminde Samsun'un en iyi tiyatrocularındandı ve maddi durumuda pek iç açıcı değildi,çocukluk ve okul arkadaşımın babası olan Salih abi, Uğur Maydanın meslektaşı ve arkadaşıydı,yangın olduğu gün beraber aynı evdelerdi, yangını duyduğumuzda arkadaşımla beraber okuldaydık ve Namık Kemal Lisesinden nasıl koşarak gittik anlatamam, maalesef gittiğimizde Salih abi çaresiz bir şekilde yanan dairenin önünde bekliyordu ve Uğur Mayda yı kaybettiğimizi öğrendik, sebebi de elektrik sobasıydı.Hakettiği gibi yaşayamayan ve hakkettiği gibi anılmayan Uğur abiye Allah tan Rahmet dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Uğur Mayda ilkokul da bizim Bando şefimizdi. Sonra tiyatroya yöneldi ve uzun süre kendisini görmedim. Bende resmini görmek için adını yazınca bu yazıyı gördüm. Penguen kıyafeti ile çalıştığını da sizden öğrendim. Üzüldüm.

    YanıtlaSil
  3. Uğur Mayda benim lise yıllarımda ilk tiyatro oyunumun yönetmeniydi. O döneme ilişkin anıları düşündüğümde işini nasıl aşkla yaptığını şimdi daha iyi anlayabiliyorum. Yangın haberini duyduğumuzda şoke olmuştuk. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil