4 Şubat 2014 Salı

Eğitimimiz ve Komşularımız

Türkiye’nin 11 bin km’den uzun sınırlarını 9 ülke ile paylaşmaktadır. Bu ülkeler Yunanistan (203), Bulgaristan (269), Ermenistan (325), Gürcistan (276), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan (18), Suriye (877), Irak (378) ve İran’dan (529) oluşmaktadır. Türkiye İran hariç, hepsinden daha büyük yüzölçümüne sahiptir. Bu ülkelerle bazen zorunlu bazen de dost komşuluk ilişkilerimizi sürdürüyoruz. İran hariç, komşularımızla olan sınırlarımızın çizilişi henüz 100 yılı bulmamıştır.

Komşularımızla olan karşılıklı ilişkilerimiz konjonktürel olup genelde Batılıların güdümündedir. Sadece dine dayalı değil, tarihten gelen bağlarla bağlı olduğumuz komşularımızla ilişkilerimizin dizaynı henüz reel politik gerçeklerle örtüşmemektedir. Çünkü ipler komşularımızın elinde değildir. Komşularımızın idealleri, emelleri ve hedefleri ekonomik ve kültürel yönden bizleri yakından ilgilendirmektedir. Bunları yetişmekte olan nesillerimize anlatmak düşmanlık tohumlarını ekmek anlamına gelmez.

Avrupa Birliği’ne girme adına tarih kitaplarından bazı bilgileri çıkarmak barış inşa etmek değildir. “İstanbul bizimdir” şarkılarıyla çocuklarını büyüten Yunanlı komşumuzun “megalo idea” sını çocuklarımıza anlatmamak geleceğin Türkiye’sine ve milletimize ihanet olur. Suriye yönetiminin “Hatay” ateşinin sönmediğini, Irak’ın kuzeyinin Türkiye’nin Güneydoğusu ile birleşip ayrı tek devlet sevdasını, İran’ın mezhep taassubunu dinileştirdiğini, Ermenistan’ın “soykırımı yalanı” ile haçlı ruhunu diriltmeye çalıştığını öğretmek eğitimimizin görevi olmalıdır.

Komşularımızın bu idealleri ve sevdaları eğitim programlarımızda yer almadığı sürece “maziye bağlı ati” yetiştirmek mümkün olur mu? Tarih eğitimimiz “vurdu-vuruldu, öldürdü-öldürüldü” den öteye geçememektedir. Böyle bir eğitim ve programla değil yarınları inşa etmek, bugünler bile sürdürülemez. Komşularımızla ilişkilerimiz ve onları tanımamız alıp-sattıklarımızla sınırlandırılmamalıdır. Onları emelleri ve sevdalarıyla da tanıma umuduyla selam ve sevgiler…

/Mustafa GENÇ
04.02.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder