14 Şubat 2014 Cuma

Bu Şehir Hepimizin

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu'nun organize ettiği ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile, bölge esnaf ve mülk sahipleri temsil heyetinin bir araya gelerek yaptığı görüşmede şunları gördük: Belediye Başkanı, Saathane Meydanı imar plan uygulamasında ilgili bütün tarafların katılacağı ve alternatif çözüm ürünlerinin çıkabileceği bir ortak akıl toplantısına sıcak bakamıyor. Projeyi kendi düşündükleri bölgede ticaret yok şekliyle uygulamakta kesin kararlı.

Öncelikle şunu ifade etmekte yarar var. Bölge esnaf ve mülk sahiplerinin proje rafa kaldırılsın diye bir beklentisi yok. Fakat aşağıda belirtilen görüşleri de Belediyemiz ile paylaşmak istiyoruz şeklindeki yaklaşımları da maalesef kabul görmedi. Biz bunu bildiğimiz şekilde uygulayalım, siz beğenir ya da beğenmezsiniz zaten mahkeme yolu da açık denilerek bu girişiminde önü tıkanmış oldu. Hatta heyetin 26 ilde yaptığı araştırmada resimleri ile ortaya koyduğu emsal uygulamaları gösteren bir çalışma dosyası kendisine sunulmasına rağmen toplantıdan ayrılırken bu dosyayı da almadığı gözlendi.

Bu dosyada 26 ilimizde uygulanan tarihi arastaları düzenleyerek ortaya çıkarılmasında ki çalışmalar ve resim örnekleri sunuluyordu. Ve şu ana görüş de bu 26 projede ki ortak görüş olarak savunuluyordu. Yaşayan tarih: Yani tarihi eserler ile arasta alışveriş yapısının bir arada sunulduğu ve daha çok cazibe yaratan projeler.

Saathane bölgemizde Selçuklulardan günümüze yaşayan şehrin tarihi bir ticaret bölgesi olup bunun en açık delilleri ise bölgeye ait, yüz seneyi aşkın resimlerle bölgede ki sokak adlarıdır. Buğday Pazarı Sokak, Patlıcan Pazarı Sokak, Balık Pazarı Sokak, Çarıkcılar Caddesi, Eski Telgrafhane Sokak, hatta bölgede ki tarihi karakolun adı bile Çarşı Karakolu'dur.

Bölgede ki dört tarihi eserin ortaya çıkarılmasında herkes hem fikir. Ama bunlardan Belediye Hamamı ne kadar tarihse, bu arastada ondan fazla tarihtir. Şayet bölgede dört tarihi eseri öne çıkaracağız görüşüyle bu tarihi arasta dokusu ortadan kaldırılacaksa tarihin arkasına saklanıp tarih adına, tarih kıyımı yapmaktan başka bir şey yapmış olmayız. Hem de telafi edilemeyecek bir şekilde.

Kaldı ki bu görüşü belediyemizin bilgilendirme toplantısında çağırmakla yükümlü olduğu Sivil Toplum Örgütleri de benimseyerek ortaya koydukları sözlü ve yazılı sunumlarda, bölgenin tarihi ticari yapısı da iyileştirilerek korunsun görüşüne yer verdiler. Ayrıca şehrimizde onlarca ticaretle ilgili sivil toplum örgütü başkanı, zaman zaman yaptıkları açıklamalarda o bölgenin şehrimizin tarihi bir ticari dokusu olduğu ve düzenlenip korunarak ileri ki nesillere aktarılması görüşünü öne sürdüler. Fakat Belediye Başkanımızın tarih anlayışına göre maalesef o arastanın tarihi bir vasfı yok. Herhalde Samsun tarihi geçmişinin sadece Amazon Köyü'nden ibaret olduğunu düşünüyor olsa gerek.

Büyükşehir Belediyemiz, İmar ve Bayındırlık Komisyon üyelerinin oy birliği ile karar altına aldığı ve meclis toplantısında oy birliği ile kabul gören bu projenin komisyonlarda bir süre bekletilmesi böylece ilgili kurum ve taraflarında yapılacak müşterek çalışma ile görüşleri alınarak projenin olgunlaştırılması, muhtemelen yapılacak yanlışlıklardan da iş işten geçmeden dönülmesi düşüncesinin sayın Yusuf Ziya Yılmaz'da hiç kabul görmediğini de bu toplantıda böylece öğrenmiş olduk.

İşin daha da vahimi yalnız kendi görüşleri ile ortaya çıkan bu projenin muhtemelen ortaya çıkacak sakıncalarının başta AK Parti İl Başkanı Osman Çetinkaya ve Samsun İl Teşkilatının sırtına yükleneceği bazı girişimlerin bizzat başkan tarafından yapıldığını da öğrenmiş bulunuyoruz. Böylece meclis üyeleri üzerinde onların hür iradelerinin baskılanacağı bir ortam yaratılmak istenebilir. Bu ise ileride bu projenin ortaya çıkabilecek acı yanılgıları ile bütün diğer vebalinin AK Parti'nin üzerine bırakılması anlamına gelir ki, buda AK Parti ile bölge insanını hiç gerekmediği bir konuda karşı karşıya bırakmış olur.

Sayın Başkanımızın her projesinde savunduğu 'halkım benden bunu istiyor' söylemini bizle görüşmesinde de kullandı. Hatta Samsun halkına sorsanız yüzde 85'inin bütün projelerimizde bizim gibi düşündüğünü görürsünüz, demesi üzerine, Necip Bey Caddesi'nin, Bafra girişinin kapatılmasına hiç bir Samsunlunun müspet bakmadığını ifade ederek orada artık geri dönülmez bir hata yapıldı. Lütfen bu projede de ortak akıl kullanılmasına zemin hazırlayarak bir yanılgıya daha düşülmesini önleyin dedik.

/Yücel TÜRE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder