Hani "İnsanın iyisi sözünden, balığın iyisi
gözünden belli olur"diye bir söz vardır ya. Biz de bu sözden hareketle
2012'nin bu ilk gününde size bir balık mekanından bahsedecek ve Emir
Balık-Market Restorant sahiplerinden İbrahim Canikli ile balık sohbeti
yapacağız. Emir Balıkçılık sosu, süsü olmayan, sadece yaptığı yemeklerin
lezzetiyle var olan tipik bir balık lokantası. Ama onu benzer lokantalardan
ayıran bazı özellikleri de var. Mesela müdavimleri... Öyle ki, işadamlarından
sporculara, doktorlardan semt esnafına her kesimden, her gelir grubundan insanı
ağırlayan bir mevlevi tekkesini andırıyor İbrahim Canikli'nin mekanı.
"Gelen kim olursa olsun, balığın lezzetini tadıyor. Burada Samsunluya
balık ekmek yemeyi sevdirdik. Balık yeme kültürü oluşturmada da önemli işler
yaptığımızı sanıyoruz" diye konuşan Emir Balıkçılık ortaklarından sevgili
İbrahim Canikli ile gazetemiz köşe yazarı Şevki Yıldırım yeni yılın ilk günü
konuştu.
Ş. Yıldırım: Emir Balıkçılık ne zaman
kuruldu? Önce bundan başlayalım
İBRAHİM CANİKLİ: Emir Balıkçılık Benim
oğlum Emir Canikli'nin dünyaya geldiği gün olan 29 Temmuz 2000'de Kuruldu.
Ancak bu demek değildir ki, İbrahim Canikli bu tarihten beri balıkçılık
yapıyor. Hayır. Ben 23 yıldır balıkçılığın içindeyim. Balığı seyyar tezgahlarda
satarak başladım ben bu işe. Yapmadığım iş de kalmadı desem doğrudur. Bugün
İstiklal Caddesi üzerindeki bu mekan bizim. Büyükşehir Balık Halinde bir
mekanımız var. Kısmet olursa çok yakın günlerde Atakum Türk-İş'te Medical Park
hastanesinin karşısında üçüncü mekanımızı da hizmete sunacağız.
Ş. Yıldırım: Sayın Canikli Emir
Balıkçılık çok kısa gibi görünen bir geçmişe sahip olduğu halde 11 yıl içinde
Samsun'a Balık-Ekmek alışkanlığı kazandırdı galiba, bu konuda neler
söyleyeceksiniz?
İBRAHİM
CANİKLİ:
Önce kısaca 'neden ve ne kadar balık yemeli?' sorusuna yanıt vereyim. Balık
kalbin, damarların, gözlerin ve beynin kısacası vücudun en iyi dostudur.
İçerdiği doymamış yağ türü olan omega 3 başta olmak üzere, protein, fosfor, B12
vitamin ve çinko gibi birçok yararlı besin öğesinin de en zengin kaynağı
balıktır. Her mevsimin kendine has balık türü vardır. Her mevsim bol bulunan
balıklardan haftada en az iki kez tüketmek sağlıklı yaşamın, genç kalmanın,
sağlıklı gelişimin şartıdır. Tabi balığın nasıl pişirilmesi gerektiği de çok
önemli. Izgara, buğulama ve fırında balık içindeki besin öğelerini yitirmeden
yememiz için en ideal pişirme yöntemleri. Biz Yıldıray Çağlayan ile balık
yemenin tadını doyasıya çıkarmak isteyenleri, yepyeni bir işletme anlayışı ve
fiyat politikasıyla Emir Balık Market ve lokantası'nı kurduk. İstiklal Caddesi
üzerinde hizmetlerini sunmayı sürdürüyoruz. Çok yakın günlerde Atakum'da da
hizmet vermeye başlayacağız. Emir balıkçılığın sadık müşterileri vardır.
Samsun'un en muteber semtinde bulunmak da bizim mekanı daha aranılır kılıyor.
Samsunluya balık ekmek yemeyi sevdirdik. Balık yeme kültürü oluşturmada da
önemli işler yaptığımızı sanayorum. Emir balıkçılığa yolu düşenler, lezzetli
balığı ve iyi sunumunun yanı sıra dostlarıyla sakin kafayla yemek yiyebileceği
bir ortama sahip olduğu için de tercih ediyorlar.
Ş. Yıldırım: Bir arkadaşım bana dedi
ki; Ben balığı çok severim, her an her yerde yiyebilirim. İstiklal Caddesi'nden
geçiyorsam aracımı durdurup Emir-Balıkçılıktan balık ekmek alırım. Tadı başka
oluyor. diyor. Siz ne diyorsunuz, benim dostumun bu söylediklerine?
İBRAHİM CANİKLİ: Ekonomimizin iyiye
gittiği yolunda olumlu haberler gazete sayfalarını kaplasa da, ortadirek
ucuzluğu hala bekliyor. Mecidiye'nin göbeğinde, Saathane'de, Çiftlikte,
Atakum'da "Simit Sarayı" türü yerlerin çoğalması tesadüf değil.
Vatandaşın öğün geçiştirme mücadelesine elbette katkısı var. Biz Samsun'un orta
yerinde taptaze balıklarımızla, lezzet/fiyat oranında rakipsiz bir durak
oluşturmak istedik. bizim belki de
Samsun mutfağına armağanımız balık&ekmek olmuştur. Yani balıklarımız
her zaman günlük. Mekanımız da balık&ekmek yemenin zevkini mutlaka tadmak
için ideal bir mekandır. Misafirlerimiz pırıl pırıl mekanımızda balık yemenin
keyfini yaşarken, hiç unutulmayacak anılarla ayrılıyorlar. Her zaman taze
balıklarıyla hem göze hem damak tadına hitap eden Emir Balık Lokantamızda
misafirlerinin memnuniyeti her zaman ilk sırada
Ş. Yıldırım: Sayın İbrahim Canikli, siz
bir ata yadigari olan balık&ekmek geleneğini Samsun'a getirdiniz.
Şimdilerde içkisiz balık lokantaları rağbette, çünkü içkili balık mekanlarının
çoğu el yakıyor. Çiftlik'deki Emir Balıkçılık halk tipi ve ama her kesimin
rağbet ettiği balık lokantalarından biri. Bu konuda ne diyorsunuz?
İBRAHİM CANİKLİ: Telefonla sipariş vermek istediklerinde
insanlar artık hemen Emir Balıkçılık'ı arıyor, istediği balık yarım saat sonra
kapısında Paketlemelerimiz çok iyi, balık yumuşamıyor. Balığı, yanında salata
televizyonun karşısına geçiyorsunuz, insanların evi de balık kokmuyor. Bir de
bu yönümüz var sizin sözünü etmediğiniz. Burada içki yok, fiyatları ucuz. Ne
zaman gelseniz aynı simaları görürsünüz. Zaten buranın müdavimi olmamak mümkün
değil. İster hamsi tava ister başka şeyler ye ve bir hamburger parası öde. Bu
kadar yani. Gerçekten hem lezzet, hem fiyat, hem hijyen konusunda çok önemli
bir mekan olduğumuzun bilinmesi bizi mutlu ediyor, keyif veriyor.
Ş. Yıldırım: İbrahim Bey, çok kişiden
duyuyorum Emir Balıkçılığa doğru ilerlerken kafamda yiyeceğim balığı belirlemiş
oluyorum, fakat emin olun ki o taptaze balıkları karşımda görünce hangisini
seçeceğimi karıştırıyorum. Oraya gittiğimde kafam iyice karışıyor. diyorlar.
İBRAHİM CANİKLİ: Balıklar her sabah
seçilerek alınıyor. Sadece kömür ateşi kullanılıyor. En ufak bir sos
kullanılmıyor. Zeytinyağı eski usul keçeden süzme.
Gününe göre hamsi, barbun, iskorpit gününe göre
uskumru mezgit çupra önemli olan mevsiminde günlük taze balık ile müşteriye
hizmet verebilmek için çalışıyoruz. Karışık mevsim salatamızda Edremit
zeytinyağı ile lezzeti daha da yakalıyoruz. Karadeniz'in bakırdan kocaman
kapaklı balık tavası içinde pişen hamsi tavamız, ızgaramız ünlüdür mevsiminde.
Haftanın 7 günü açık olan mekanda, 10:00 - 23:00 servis yapılıyor.. Mekanın
eşsiz lezzetleri yemeklerinin sırrı, balıkların bizzat Kendimiz tarafından
temın edilmesı ve balığın farklı pişirme teknikleri ile usta ellerden geçip
masalara servis edilmesi.. Gelenler mutfakta servisten ve fiyattan memnun ki,
dolup taşıyor. Demek ki, müşteri memnuniyeti lokanta doldurmada en önemli
etken.
Ş.Yıldırım: Sizin Samsunspor sevdanız
da biliniyor. Samsunsporluluğunuz fanatik taraftar boyutunda da kalmıyor
sanırım. Söyler misiniz ne olacak Samsunsporun hali?
İBRAHİM CANİKLİ: Evet bizim için Samsunspor
bir aşk, bir sevdadır. Ondan vazgeçmemiz de asla mümkün değildir.
Samsunporumuzun haline gelince, biz Samsunsporuzun küme düşeceğine inanmıyoruz.
İkinci yarıda takımımıza güveniyoruz.
Samsunspor bir daha küme düşmemeli diyoruz.
Düşmeyecek diyoruz. Bunun için de sporcusundan yöneticisine, taraftarından
malzemecisine kadar bir inanmışlık, birlik, beraberlik ve azim gerekir. Samsun
ve Samsunspor da bunu başaracaktır.
Ş. Yıldırım: Geçtiğimiz yıl Lüferin
büyüğü olan ve 30 yılı aşkın zamandır denizlerde görülmeyen Kofana
yakalanmıştı. Onunla ilgili ne diyeceksiniz?
İBRAHİM CANİKLİ: Biz yaşımız itibariyle bu
balıkları hiç görmedik. Bir araştırma yaptım ve kofananın en son 32 sene önce
Zonguldak Ereğli açıklarında yakalandığını öğrendim. Nesli tükendi denilen
balıkların yeniden görülmesi bizleri mutlu ediyor. Bu balıkların yeniden
görülmesi Karadenizli balıkçılar Karadeniz'e sahip çıktığını da gösteriyor.
Sözünü ettiğiniz o balığı, Yakakent açıklarında kötek balığı sürüsüne
rastladık. 3 tane büyük kötek balığı yakaladık. Kilosunu 20 liradan sattık.
Kötek balıklarının kafasından çıkan taşlarda şifalı deniyor. Böbrek taşının
düşürülmesinde etkili olduğu biliniyor. Hem etiyle hem de taşıyla kötek
balıkları yüzümüzü güldüren bir balık.
Ş. Yıldırım: Bu kadar sohbet ettik bir
hamsi tava tarifi bari alalım sizden.
İBRAHİM CANİKLİ: Hamsi balığını
kılçıklarını da çıkartarak ayıklayalım. İyice yıkayıp süzelim. Tuzlayıp mısır
ununa bulayalım. Teflon bir tavanın dibini yağlayıp balıkları tavanın ortasına
gelecek bir şekilde yan yana dizelim. Kapak kapatıp iyice kızartalım. Bir tabak
yardımı ile çevirip diğer yanlarını da kızartalım. Sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun
Biz teşekkür ettik İbrahim Canikli'ye ve Emir
Balıkçılığın başarısından çıkan ders ise şu oldu: Bir balık lokantası rakı
satmadan ve kazık atmadan da ayakta kalabilir.
01 Ocak 2012
Pazar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder