11 Şubat 2014 Salı

Balık Keyfinin Yaşandığı Merkez: Emir Balıkçılık


Hani "İnsanın iyisi sözünden, balığın iyisi gözünden belli olur"diye bir söz vardır ya. Biz de bu sözden hareketle 2012'nin bu ilk gününde size bir balık mekanından bahsedecek ve Emir Balık-Market Restorant sahiplerinden İbrahim Canikli ile balık sohbeti yapacağız. Emir Balıkçılık sosu, süsü olmayan, sadece yaptığı yemeklerin lezzetiyle var olan tipik bir balık lokantası. Ama onu benzer lokantalardan ayıran bazı özellikleri de var. Mesela müdavimleri... Öyle ki, işadamlarından sporculara, doktorlardan semt esnafına her kesimden, her gelir grubundan insanı ağırlayan bir mevlevi tekkesini andırıyor İbrahim Canikli'nin mekanı. "Gelen kim olursa olsun, balığın lezzetini tadıyor. Burada Samsunluya balık ekmek yemeyi sevdirdik. Balık yeme kültürü oluşturmada da önemli işler yaptığımızı sanıyoruz" diye konuşan Emir Balıkçılık ortaklarından sevgili İbrahim Canikli ile gazetemiz köşe yazarı Şevki Yıldırım yeni yılın ilk günü konuştu.

Ş. Yıldırım: Emir Balıkçılık ne zaman kuruldu? Önce bundan başlayalım

 İBRAHİM CANİKLİ: Emir Balıkçılık Benim oğlum Emir Canikli'nin dünyaya geldiği gün olan 29 Temmuz 2000'de Kuruldu. Ancak bu demek değildir ki, İbrahim Canikli bu tarihten beri balıkçılık yapıyor. Hayır. Ben 23 yıldır balıkçılığın içindeyim. Balığı seyyar tezgahlarda satarak başladım ben bu işe. Yapmadığım iş de kalmadı desem doğrudur. Bugün İstiklal Caddesi üzerindeki bu mekan bizim. Büyükşehir Balık Halinde bir mekanımız var. Kısmet olursa çok yakın günlerde Atakum Türk-İş'te Medical Park hastanesinin karşısında üçüncü mekanımızı da hizmete sunacağız.

Ş. Yıldırım: Sayın Canikli Emir Balıkçılık çok kısa gibi görünen bir geçmişe sahip olduğu halde 11 yıl içinde Samsun'a Balık-Ekmek alışkanlığı kazandırdı galiba, bu konuda neler söyleyeceksiniz?

İBRAHİM CANİKLİ: Önce kısaca 'neden ve ne kadar balık yemeli?' sorusuna yanıt vereyim. Balık kalbin, damarların, gözlerin ve beynin kısacası vücudun en iyi dostudur. İçerdiği doymamış yağ türü olan omega 3 başta olmak üzere, protein, fosfor, B12 vitamin ve çinko gibi birçok yararlı besin öğesinin de en zengin kaynağı balıktır. Her mevsimin kendine has balık türü vardır. Her mevsim bol bulunan balıklardan haftada en az iki kez tüketmek sağlıklı yaşamın, genç kalmanın, sağlıklı gelişimin şartıdır. Tabi balığın nasıl pişirilmesi gerektiği de çok önemli. Izgara, buğulama ve fırında balık içindeki besin öğelerini yitirmeden yememiz için en ideal pişirme yöntemleri. Biz Yıldıray Çağlayan ile balık yemenin tadını doyasıya çıkarmak isteyenleri, yepyeni bir işletme anlayışı ve fiyat politikasıyla Emir Balık Market ve lokantası'nı kurduk. İstiklal Caddesi üzerinde hizmetlerini sunmayı sürdürüyoruz. Çok yakın günlerde Atakum'da da hizmet vermeye başlayacağız. Emir balıkçılığın sadık müşterileri vardır. Samsun'un en muteber semtinde bulunmak da bizim mekanı daha aranılır kılıyor. Samsunluya balık ekmek yemeyi sevdirdik. Balık yeme kültürü oluşturmada da önemli işler yaptığımızı sanayorum. Emir balıkçılığa yolu düşenler, lezzetli balığı ve iyi sunumunun yanı sıra dostlarıyla sakin kafayla yemek yiyebileceği bir ortama sahip olduğu için de tercih ediyorlar.

Ş. Yıldırım: Bir arkadaşım bana dedi ki; Ben balığı çok severim, her an her yerde yiyebilirim. İstiklal Caddesi'nden geçiyorsam aracımı durdurup Emir-Balıkçılıktan balık ekmek alırım. Tadı başka oluyor. diyor. Siz ne diyorsunuz, benim dostumun bu söylediklerine?

 İBRAHİM CANİKLİ: Ekonomimizin iyiye gittiği yolunda olumlu haberler gazete sayfalarını kaplasa da, ortadirek ucuzluğu hala bekliyor. Mecidiye'nin göbeğinde, Saathane'de, Çiftlikte, Atakum'da "Simit Sarayı" türü yerlerin çoğalması tesadüf değil. Vatandaşın öğün geçiştirme mücadelesine elbette katkısı var. Biz Samsun'un orta yerinde taptaze balıklarımızla, lezzet/fiyat oranında rakipsiz bir durak oluşturmak istedik. bizim belki de  Samsun mutfağına armağanımız balık&ekmek olmuştur. Yani balıklarımız her zaman günlük. Mekanımız da balık&ekmek yemenin zevkini mutlaka tadmak için ideal bir mekandır. Misafirlerimiz pırıl pırıl mekanımızda balık yemenin keyfini yaşarken, hiç unutulmayacak anılarla ayrılıyorlar. Her zaman taze balıklarıyla hem göze hem damak tadına hitap eden Emir Balık Lokantamızda misafirlerinin memnuniyeti her zaman ilk sırada

Ş. Yıldırım: Sayın İbrahim Canikli, siz bir ata yadigari olan balık&ekmek geleneğini Samsun'a getirdiniz. Şimdilerde içkisiz balık lokantaları rağbette, çünkü içkili balık mekanlarının çoğu el yakıyor. Çiftlik'deki Emir Balıkçılık halk tipi ve ama her kesimin rağbet ettiği balık lokantalarından biri. Bu konuda ne diyorsunuz?

 İBRAHİM CANİKLİ:  Telefonla sipariş vermek istediklerinde insanlar artık hemen Emir Balıkçılık'ı arıyor, istediği balık yarım saat sonra kapısında Paketlemelerimiz çok iyi, balık yumuşamıyor. Balığı, yanında salata televizyonun karşısına geçiyorsunuz, insanların evi de balık kokmuyor. Bir de bu yönümüz var sizin sözünü etmediğiniz. Burada içki yok, fiyatları ucuz. Ne zaman gelseniz aynı simaları görürsünüz. Zaten buranın müdavimi olmamak mümkün değil. İster hamsi tava ister başka şeyler ye ve bir hamburger parası öde. Bu kadar yani. Gerçekten hem lezzet, hem fiyat, hem hijyen konusunda çok önemli bir mekan olduğumuzun bilinmesi bizi mutlu ediyor, keyif veriyor.

Ş. Yıldırım: İbrahim Bey, çok kişiden duyuyorum Emir Balıkçılığa doğru ilerlerken kafamda yiyeceğim balığı belirlemiş oluyorum, fakat emin olun ki o taptaze balıkları karşımda görünce hangisini seçeceğimi karıştırıyorum. Oraya gittiğimde kafam iyice karışıyor. diyorlar.

 İBRAHİM CANİKLİ: Balıklar her sabah seçilerek alınıyor. Sadece kömür ateşi kullanılıyor. En ufak bir sos kullanılmıyor. Zeytinyağı eski usul keçeden süzme.
Gününe göre hamsi, barbun, iskorpit gününe göre uskumru mezgit çupra önemli olan mevsiminde günlük taze balık ile müşteriye hizmet verebilmek için çalışıyoruz. Karışık mevsim salatamızda Edremit zeytinyağı ile lezzeti daha da yakalıyoruz. Karadeniz'in bakırdan kocaman kapaklı balık tavası içinde pişen hamsi tavamız, ızgaramız ünlüdür mevsiminde. Haftanın 7 günü açık olan mekanda, 10:00 - 23:00 servis yapılıyor.. Mekanın eşsiz lezzetleri yemeklerinin sırrı, balıkların bizzat Kendimiz tarafından temın edilmesı ve balığın farklı pişirme teknikleri ile usta ellerden geçip masalara servis edilmesi.. Gelenler mutfakta servisten ve fiyattan memnun ki, dolup taşıyor. Demek ki, müşteri memnuniyeti lokanta doldurmada en önemli etken.

Ş.Yıldırım: Sizin Samsunspor sevdanız da biliniyor. Samsunsporluluğunuz fanatik taraftar boyutunda da kalmıyor sanırım. Söyler misiniz ne olacak Samsunsporun hali?

 İBRAHİM CANİKLİ: Evet bizim için Samsunspor bir aşk, bir sevdadır. Ondan vazgeçmemiz de asla mümkün değildir. Samsunporumuzun haline gelince, biz Samsunsporuzun küme düşeceğine inanmıyoruz. İkinci yarıda takımımıza güveniyoruz.

Samsunspor bir daha küme düşmemeli diyoruz. Düşmeyecek diyoruz. Bunun için de sporcusundan yöneticisine, taraftarından malzemecisine kadar bir inanmışlık, birlik, beraberlik ve azim gerekir. Samsun ve Samsunspor da bunu başaracaktır.

Ş. Yıldırım: Geçtiğimiz yıl Lüferin büyüğü olan ve 30 yılı aşkın zamandır denizlerde görülmeyen Kofana yakalanmıştı. Onunla ilgili ne diyeceksiniz?

 İBRAHİM CANİKLİ: Biz yaşımız itibariyle bu balıkları hiç görmedik. Bir araştırma yaptım ve kofananın en son 32 sene önce Zonguldak Ereğli açıklarında yakalandığını öğrendim. Nesli tükendi denilen balıkların yeniden görülmesi bizleri mutlu ediyor. Bu balıkların yeniden görülmesi Karadenizli balıkçılar Karadeniz'e sahip çıktığını da gösteriyor. Sözünü ettiğiniz o balığı, Yakakent açıklarında kötek balığı sürüsüne rastladık. 3 tane büyük kötek balığı yakaladık. Kilosunu 20 liradan sattık. Kötek balıklarının kafasından çıkan taşlarda şifalı deniyor. Böbrek taşının düşürülmesinde etkili olduğu biliniyor. Hem etiyle hem de taşıyla kötek balıkları yüzümüzü güldüren bir balık.

Ş. Yıldırım: Bu kadar sohbet ettik bir hamsi tava tarifi bari alalım sizden.

 İBRAHİM CANİKLİ: Hamsi balığını kılçıklarını da çıkartarak ayıklayalım. İyice yıkayıp süzelim. Tuzlayıp mısır ununa bulayalım. Teflon bir tavanın dibini yağlayıp balıkları tavanın ortasına gelecek bir şekilde yan yana dizelim. Kapak kapatıp iyice kızartalım. Bir tabak yardımı ile çevirip diğer yanlarını da kızartalım. Sıcak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun

Biz teşekkür ettik İbrahim Canikli'ye ve Emir Balıkçılığın başarısından çıkan ders ise şu oldu: Bir balık lokantası rakı satmadan ve kazık atmadan da ayakta kalabilir.

01 Ocak 2012 Pazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder