11 Şubat 2014 Salı

"OKA" Kaş Yaparken Göz Çıkarttı!


Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA)   KOBİ mali destek programı kapsamında desteklenecek projeleri açıkladı. Açıklama, ama ne açıklama. Günlerdir sonucu merakla bekleyen proje sahipleri kendilerine gelen bir davetiye ile Tokat'ın yolunu tuttular.

"Sonuçları bilgilendirme ve ödül töreni" açıklamasıyla davet edilen işadamları toplantı esnasında kendilerine uzatılan bir dosya içerisinde asil ve yedek listeyi görünce şaşkına döndüler. Döndüler dedim çünkü hiçbiri Tokat kebabı yiyip döneceğini aklına getirmemişti. Hem de kendi ceplerinden.

Toplam 535 projenin değerlendirilmesinin ardından sadece 77 tanesinin desteklenecek olması,1 milyonu aşan nüfusuna rağmen Samsun'un Çorum kadar proje verememesi, programın bütçesinin 14,5 milyon TL ile sınırlı olması ayrı bir hayal kırıklığı ama benim üzerinde durmak istediğim konu diğeri. Yani şu Tokat'a davet edilme meselesi.

Kendilerine uzatılan dosyada, kendilerini asil hatta yedek listede bile bulamayan proje sahibi iş adamları, önce oraya niye davet edildiklerini anlamaya çalıştı, sonra da birçoğu itibari ile salonu terk etti. Projenin neden kabul edilmediğine, eksiklerinin neler olduğuna dair hiçbir açıklama yapılmazken sadece 77 tanesinin desteklenecek olması,  bütçeyle izah edilmeye çalışıldı.

Tahmin ediyorum Ödül töreninde Bakan bey'e mahcup olmamak için de tüm proje sahiplerine davetiye gönderip kilometrelerce yoldan getirdiler. Kalabalık etmek için kabalık yapıldı yani. Başka bir izah yok Pazartesi gününden beri hangisi ile konuşsam burnundan soluyor. "Desteklenmediğimize mi yanalım, umutla geçirdiğiz zamana mı yoksa Tokat'taki rezilliğimize mi" şeklinde serzenişi hemen hepsinden duymak mümkün. Dahası desteklenmeyen veya yedek kalan projeler için proje sahipleri değerlendirme raporu istiyor ve "eksiklerimizi bilmek hakkımız" diyorlar.

Benim projem olmadığı için rahatım yazarken, yaram yok yani. Ama desteklenen projelere ve yedeklere bakıldığında art niyet olduğunu düşünmesem de, hassasiyet eksikliği olduğu kanaatindeyim. Desteklenen, desteklenmeyen hepsi dostumuz, içeriğine girersek bazılarını kırabiliriz. Bu yüzden işin bu kısmana teğet geçip, OKA nın iş adamlarına bir özür borçlu olduğunu hatırlatarak yazıma son veriyorum.
Sevgiyle Kalın.
/Ayhan ÖZKÖROĞLU
21.07.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder