14 Şubat 2014 Cuma

Beşinci Mübadele Kongresi Sizi Bekliyor

Memlekette bütün güncel sorunları çözmüşüz gibi son zamanlarda yine etnik kimlikler üzerinden kutuplaşmaya başladık… Kürt sorunu, Dersim tartışmaları derken öylesine bir toz duman kalktı ki TV kanallarında, berber koltuklarında, kahve köşelerinde,  ne deprem konuşuluyor artık, ne de ekonomik kriz…

Eğer bütün bu tartışmaların bir faydası varsa daha düne kadar ilgisiz kaldığımız kendi aile tarihimizi ve yakın tarihimizi merak etmeye başladık. Geçen yüzyılın başlarında yaşanan olaylar, dedelerimizi ninelerimizi nasıl etkiledi diye akıl yoranlarımız arttı. Rus işgalinin Doğu illerimizde bıraktığı acılar, Yunan işgalinin batı Anadolu'daki zulmü, Birinci Dünya Savaşı yıllarında Yemen'den Çanakkale'ye kaybolup giden canlarımızı daha fazla konuşur olduk.

Milletin tarihe olan ilgisinin arttığı, "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin izlenme rekorları kırmasından belli zaten. Dizinin senaristleri sağ olsun, onlar sayesinde Osmanlı'nın Viyana kapılarına - kelimenin her anlamı ile – yata yata dayandığını zanneder olduk…

Efendim, "doğrusunu anlatan oldu da dinlemedik mi?" dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız… O vakit, işte size fırsat…

Sizce 16. Yüzyılda Yanya ve çevresi nasıldı, Osmanlı kayıtlarından dinlemek ister misiniz? Peki ya, 1913 – 1923 yılları arasında Kavala'da neler olmuştu acaba? Eski takvimle 1322'de Sarışaban'da ne var, ne yoktu dersiniz? Lozan Masasında Trakya meselesinde kim ne istedi, ne aldı?  Merak ediyorsanız, not alın, 3 Aralık Cumartesi günü saat 11:00'da kimselere randevu vermeyin.

Kesriyeli mübadiller nasıl giyinirdi? Tekkeköy'de mübadil konutlarının özellikleri nelerdir? Vapurda yolculuk eden mübadiller neler hissetmişti dersiniz?  Balkanlar'da Türk kültürel mirası ne âlemde? Bu sualleri gerçekten merak ediyorsanız,  3 Aralık Cumartesi günü saat 13:30'da DSİ 56'lar konferans salonuna kırın direksiyonu! Mübadelede neler yaşandı?

Samsun'da Pomaklar?  Balkanlar'dan Ege'ye göç edenler, neleri değiştirdiler? Sizi enterese ettiyse, 3 Aralık Cumartesi günü 15:30… Unutmayın!

Şu ittihat ve terakki partisi dedikleri neyin nesidir? Osmanlı gazeteleri neler yazardı? Kosova zaferini Osmanlılar nasıl kutlardı?  4 Aralık Pazar sabahı, kahvaltıyı yapın, gelin. Balkanlar'da ulus devletler…  Göç ve tarihteki yerleri. Hani şu kiliselerini ne yapacağız diye akıl yorduğumuz Samsunlu Rumlar nerelerde yaşıyorlardı dersiniz? Bafra'da yaşayan Balkan göçmenlerinin konuştukları Türkçe hakkında akıl yormak ister misiniz?  4 Aralık Pazar günü, 13:30'da DSİ konferans salonuna bir kulak kabartın.

Yunanistan mübadeleden nasıl etkilendi?  Yunanistan'da mübadele izleri… Samsun'daki Çingene kardeşlerimiz mübadelede neler yaşadı? Onlar da Pazar günü ikindi vakti anlatılacak.

Beşinci kez düzenlenen ulusal mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları kongresi, 3-4 Aralık Cumartesi – Pazar günleri 56'lardaki DSİ konferans salonunda gerçekleştirilecek.

Kongrenin açılış oturumu, 2 Aralık 2011 Cuma günü saat 18:00'da Canik Kültür Merkezi'nde olacak. TRT'nin canlı yayınlayacağı bu tarih ve kültür ziyafetinin açılışı da çok renkli olacak.

"Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar" türküsünü bildiniz mi? Bu türküye en çok göz yaşı döken kimdir, biliyor musunuz? Öğrenmek isterseniz Canik Kültür Merkezi'ne gelin. 2 Aralık Cuma günü saat 18:00… Biz orada olacağız!

27.11.2011
/Mümin BOZKURT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder