10 Mayıs 2013 Cuma

Tüketilen Bir Meslek Hemşirelik -2

Son  10  yılın sağlık  alanında en  çabuk  tüketilen  mesleğidir  hemşirelik. İktidarın   hürmetsiz ve  değersizleştiren  politikaların  kurbanı  oldu  bu  meslek  grubu.  Tarihten taşıdığı,    ve sanat  birleşimi  saygınlığını,  taraf  olan, değersizleştiren  uygulamalar  ile kısmen  kaybetti. Zaman  hızla  akıyor  zaten.  Vahşi  kapitalizm  her  şeyi  değer değersizleştiriyor.  İş  barışını, iş  güvencesini  yok  ediyor.  İnsanı,  tüketen  bir  metaya çeviriyor.

Ağır  çalışma  koşulları, iş  hayatında  yeni  hastalıklar  ile  ilişkilendiriliyor. Tükenmişlik  Sendromu.
Kapitalizmin  iş  alanını  darmadağan  ettiği  bir  süreçte,  en  çok  sağlık  çalışanlarında görülen  bir  sendrom.. Bu sendrom, ilk olarak sağlık çalışanları arasında görülen yorgunluk, hayal kırıklığı ve işi bırakma ile karakterize bir durumu tanımlamak için ortaya atılmıştır. Bugün bunlara dayanarak tükenmişlik  sendromunun sağlık çalışanları arasında büyük bir sorun olduğu bilinmektedir. Bu sendroma ilişkin üç temel etmen tanımlamıştır;
1. Duygusal tükenmişlik,
2. Depersonalizasyon,
3. Bireysel beceride azalma.

Sıkça görülen diğer etmenler şunlardır: Bu fenomen bireysel ya da kurumsal düzeyde oluşabilir. İnsanın iç dünyası ile ilgili duyguları, amaçları, istekleri ve beklentileri etkileyen psikolojik bir deneyimdir. Olumsuz bir deneyimdir ve sorunlar, baskı hissi, huzursuzluk ve işlev bozukluğu görülür. Bu  hastalığın  en önemli  nedeni, çalışma  ortamındaki  stress’dir. Aşağıdaki çalışma ortamına ve yönetime ilişkin etmenler strese neden olabilir:

*Aşırı iş yükü ve dinlenme zamanlarının az olması,
*Hastaların gereksinimlerinin finansal, bürokratik ve idari nedenlerden dolayı karşılanamaması,
*Önderlerin yetersizliği, denetim yetersizliği ya da her ikisi,
*Yetersiz uzman eğitimi ve yönlendirme,
*Yaptığı işi kontrol etme ya da etkileme duygusundan yoksun olma,
*Çalışanlar arasında destek ve sosyal ilişkilerin olmaması,
*Aşırı zor ve yoğun hastalardan oluşan iş ortamı,
*Kağıt işi ve bürokratik işlerin çok zaman alması.


Şimdi  öncelikle  ‘’Sağlıkta  Devrim  Yaptık’’  diyenlerin  okuması  temennisiyle  bilimsel  bir çalışmadan  bahsedeceğim. OMÜ  Tıp  Fakültesi  Hastanesinde  çalışan  Hemşireler  üzerinde  yapılmış.. Bir Üniversite Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Tükenmişlik Düzeyleri ve Aile Desteğinin Etkisi  başlıklı  bir  çalışma. Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan hemşirelerin tükenmişlik düzeyi ve bunları etkileyen değişkenleri belirlemek amacı ile yapılan bu çalışmada hemşirelerin duygusal tükenme genel ortalaması 28.18±10.96’dir. Ortalama değer tükenmişlik sendromu çerçevesinde yüksek düzeyde yer almaktadır.

Bu  çalışmanın  sonucunda, Hemşirelerin hizmet verdikleri ortam ve koşullar iyileştirilmesi, onların işlerinden doyum elde edebilmeleri için örgütsel desteklerin sağlanması, nöbetlerin iş yüküne göre ve yıpranmayı önleyecek şekilde düzenlenmesi, çalışanlara psikolojik danışmanlık hizmetlerinin sağlanması, meslek içi eğitim konularına ağırlık verilmesi, hemşirelerin iş doyumu sağlaması, onların mesleki tükenmişliklerini minimum seviyeye indirgeyebilecek bir etken olduğunun dikkate alınması, düzenlemelerin buna göre yapılması ve kurumların çalışanlarına sosyal imkânlar sağlaması önerilmektedir.

Bir  mesleği,  yanlış  sağlık  politikaları  nedeniyle  tüketiyoruz. Bir  mesleği  yok  sayıyoruz. Ne  için  yapıyoruz  bunları?

/Cem ŞAHAN
10 Mayıs 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder