17 Mayıs 2013 Cuma

Samsun Otel Fakiri Mi?

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın’ın “Samsun otel fakiri sözü” değişik çevrelerde farklı algılandı. Özellikle konuya dışarıdan bakanlar, Sayın Apaydın’ın tespitlerine katılmadı. Onlara göre Samsun otel fakiri değil otel zenginidir. Bu insanlar hele de son zamanlarda açılan üç ve dört yıldızlı otellerle bu yıl içinde açılmaları beklenen beş yıldız otellerle bu zenginliğin daha da artacağı ve bu otellerin müşteri sıkıntısı yaşayacağı görüşünü dile getiriyor.

Samsun Sayın Apaydın’ın dediği gibi otel fakiri mi yoksa büyük kesimin sandığı gibi otel zengini mi? En azından yakın gelecekte öyle mi olacak? Devletin resmi rakamları en azından şu ana kadar Samsun’un otel fakiri olduğunu ortaya koyuyor. Samsun 2010 sonu itibariyle turizm belgeli oda yatak sayısında oldukça gerilerde. Turizm işletmesi belgeli yatak sayısına göre yapılan bir incelemede kırk il arasında 32. sıradayız. Türkiye genelinde turizm işletmesi belgeli yatak payımız % .18, turizm yatırımı belgeli yatak payımız ise payımız %0.56. Bu pay bu kentin coğrafi büyüklüğüne ne de nüfusuna da uygun değil.

Bu arada belediye belgeli tesislerdeki geceleme sayısında da 2006’dan sonra ciddi düşüşler yaşanmış. Hem sayısal hem de oransal düşüşler gözleniyor. Turizm işletme belgeli tesislerdeki gecelemede ise konaklama sayısında düzenli bir artış var. 2002 yılında 83.452 olan geceleme sayısı 2010 yılında 150.861’e yükselmiş. Ancak bu sayısal artış; ülke genelindeki payımıza sadece %0.1 olarak yansımış. 2002’de 0.14 olan payımız 2012’de %0.15’e çıkmış.

Rakamlar Fevzi Apaydın’ı doğruluyor. Şu anda yapımı süren ikisi çok yakın zamanda açılacak, biri de muhtemelen bu yılsonunda ya da 2014’te hizmete girecek olan beş yıldızlı üç otel var. Samsun bu üç oteli dolduracak bir gelecek vaat ediyor mu? Halk arasında çok sık sorulan bir soru bu. Dolmayacağı kanaati de yaygın. Ama Samsun ekonomisinin en büyük itici gücü olan OMÜ her geçen gün daha da büyüyor ve büyüyecek. Öğrenci sayısıyla birlikte kadrolu ve konuk öğretim üyesi ve elemanı sayısı da artacak. Adliye Sarayı’nın hizmete açılmasıyla birlikte faaliyete geçecek olan Bölge İstinaf Mahkemesi ile birlikte Kastamonu’dan Artvin’e, Sinop’tan Sivas’a on bir ilden davalı, davacı ve taraf avukatlarının Samsun’a gelecek. Genel tercihlerin belediye belgeli otellerden turistik belgeli otellere doğru değiştiği ve yukarıdakilere ek ekonomik ve kültürel gelişmeleri de eklediğimizde Samsun’da “otel fakirliği” devam eder mi bilmiyorum ama yatak fazlalığı olacağını sanmıyorum.

İşadamları paranın kokusunu biz gazetecilerden ve sokaktaki sade vatandaştan daha erken ve daha iyi alır. Onlar kazanmayacakları yatırımı yapmazlar. Onca yatırımı yaptıklarına göre bir bildikleri vardır.    

17.05.2013
/Osman KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder