24 Mayıs 2013 Cuma

Trafik Terörü Ne Olacak?

Bir türlü başa çıkamadığımız bir terör belası daha var başımızda, o da trafik terörü, öyle bir bela ki, bu terörle de ciddi biçimde mücadele gerekiyor. Her gün onlarca insanımızın canını alıyor, yürekler yakıyor. İnsanoğlu kendi ürettiği teknoloji ile ve eğitimsizliği ile bu terörün ekmeğine yağ sürüyor.  “Arabalar yarının arabaları, Yollarımız bu günün yolları, Sürücülerimiz dünün sürücüleri “ olduğu için, yakınlarını kaybeden, yürekleri yanan anne, baba ve yüreği yanan insanlarımız her gün çoğalıyor.

Terörle mücadele dendiğinde hepimiz PKK terörünü anlıyoruz. Bu ülke de sadece PKK terörü yok, adını koyamadığımız terör listesine ekleyemediğimiz trafik terörü de var. Bu ülkede, en az PKK teröründe ölenler kadar ve belki daha da fazlası trafik teröründen ölüyor. Trafik terörünü, sadece cezaları yükselterek çözmeye çalışmak, PKK terörünü sadece askeri mücadele ile çözmeye çalışmaya benziyor.  Cephede ölenler ile trafik kazalarında ölenler arasında ne fark kaldı. Devleti yönetenler, Trafik terörüne de kafa yormalıdır. Trafik teröründen ölmeyi sadece dikkatsizlikle ifade edemeyiz, kader olarak gösteremeyiz.

Trafik terörüne çare bulması gerekenler, trafik terörünü önleyebilmek için toplumsal bir seferberlik başlatmalıdırlar. Biz bu seferberliği, Samsunda başlatabiliriz. Yapılan araştırmalar, Trafik kazlarında günde 5 ile 20 kişinin kurban gittiğini, yılda 5 bin ila 6 bin kişiyi trafik kazalarında kaybettiğimizi ortaya koyuyor. Trafik kazalarının nedenlerini artık bilmeyenimiz kalmadı, ne yapacağımızı ortaya koymalı ve bu terörü mutlaka en aza indirmeliyiz.

Evladını kaybeden Anne ve Babaların feryadında, trafik terörüne kızgınlık var.  Baba ve annelerini kaybeden çocukların feryadında, yakınlarını kaybeden bir yığın insanın feryadında, bu terör karşısındaki çaresizlik var. Trafik terörünün, Sürücü hataları, İnsan faktörü, Araç faktörü, Yol faktörü, Sürücü eğitiminden kaynaklanan nedenler yüzünden hüküm sürdüğü söylenip geçiştirilemez.
Sebepler tamam da, bu terörü durdurmak için ne yapmalıyızı düşünmeliyiz.

Trafik eğitimi, ciddiye alınan bir ders olarak okullarımıza yerleştirilmelidir. Matematik kadar, Fizik kadar önemli bir ders olmalı Trafik eğitimi dersi. Caydırıcı kurallar ile ablukaya alınmalıdır trafik terörü.  Herkesi ama herkesi, Trafik terörü ile mücadeleye ve çözüm önermeye çağırıyorum.

/Tekin AKIN
24 Mayıs 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder