13 Mayıs 2013 Pazartesi

İstanbul’da Feshane Etkinlikleri

İstanbul’daki Samsun’lu Derneklerin birleştirilmesi ile oluşan Samsun Dernekler Federasyonu (SADEF)’in organizasyonu ile, 3 gün  süren “Samsun Buluşması” günleri olağanüstü bir ilgi ile karşılanmıştır.

Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İlkadım ve Canik Belediyesi ve diğer belde belediyelerinin de birer stant ile katılımcı olarak iştirak ettiği etkinliklerde ziyaretçilere müzik ziyafeti çekilmiştir. Belediyelerimizin bugüne kadar gösterdikleri icra-i faaliyetlerini ifade eden katalog ve broşürler, kentin tanıtımı açısından önemli veriler olmuştur. Bu yıl 6. Kez düzenlenen “Feshane Günleri” etkinliklerine, kenti yönetenler ve çeşitli siyasi parti genel başkan ve milletvekillerimizin de rağbet göstermişlerdir. Bölgemizde yöresel tatların ve karakteristik özelliklerinin de sergilendiği bu tür organizasyonların biraz daha profesyonel bir yapıya kavuşturularak artırılması halinde, kentimizin tanıtımına katkı sağlanacaktır.

Bir organizasyona eleştirisel gözle bakmak elbette kolaycılıktır. Tabii ki pek çok aksaklıklar olacaktır. Örneğin Feshane etkinliklerinde kentin tanıtımına yönelik materyallere ağırlık verilirken, alanların gıda reyonları haline getirilmesine gerek yoktur. Bu tür etkinlikleri bir Pazar yeri modunda değerlendirdiğinizde, katılımcı sayısı profilide doğal olarak değişecektir. Nitekim İstanbul’daki Feshane etkinlikleri bu çerçevede sürüp gitmektedir. Zaman içinde bu tür aksaklıkların da giderilebilmesi mümkündür. Gurbetteki Samsun’lular kentin tanıtımına yönelik eylemlerde, Samsun’dan çok daha fazla etkin olabilmektedirler Alt kimlikler kesinlikle ön plana çıkarılmamakta ve hangi ilçeden olunursa olunsun kesinlikle “Samsunlu’yum” ifadesi ön plana çıkarılmaktadır. Yani üst kimlik olan Samsun’luluk her zaman ön plandadır.

İstanbul’daki derneklerin kuruluş amacı sadece Samsun’u sosyal ve kültürel anlamda tanıtımını yapmak değildir. Pek çok derneğin yönetim kurullarında yer aldığım için yekinen bildiğim bu tür derneklerin yapılaşmalarında ilk etapta İstanul’da yaşayan Samsun’luları bir araya getirmek ve sonrasında ise güçlü bir lobi oluşturarak yerel yönetimlerde ve siyasette yer almaktır. Nitekim İstanbul’un pek çok ilçesinde bu tür faaliyetler ile pek çok belediyelerin yönetim kadrolarında Samsun’luların hakimiyeti söz konusu olmuştur.

İstanbul’da yine etkin bir konumda bulunan dernek kısa adı SAYSİAD olan Samsun’lu Sanayici ve İşadamları Derneği’dir. Benimde yönetim kurulu üyesi bulunduğum bu derneğimizin başkanlığını eski Samsunspor Kulübü Başkanı Sezgin Gümüş yürütmektedir. SAYSİAD vermiş olduğu öğrenci bursları ile Gençlik ve Kadın Kolları gibi bünyesinde bulundurduğu birimler ile her sınıftan hemşerilerini bir araya getirmek ve sosyal dayanışma sağlamak amacı ile kurulan önemli bir yapılanmadır. Bu tür yapılanmalar kesinlikle gelecekte ortak akıl üretmekte birinci derecede rol oynayacaktır. Kentimizin gelişmesine yönelik her tür organizasyonlar içinde yer alınmalı ve desteklenmelidir.

/Süleyman SALUR
13 Mayıs 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder