21 Mayıs 2013 Salı

Atakum’da Kent Meydanı Projesi Desteklenmeli

Olimpik Havuz mu, Kent Meydanı mı? AKP ile Atakum Belediyesi arasında yaşanan bu polemiğe, Samsun’un geleceği açısından objektif bakıldığında, projenin Kent Meydanı yapılması yönünde değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Neden mi? Öncelikle söz konusu projeye muhalefet partisine mensup bir belediyenin projesi olarak bakılmaması gerekir. İktidar partisi ne yazık ki kendi partilerine mensup belediyelerin ürettikleri ve üretecekleri projelere partizan zihniyetle yaklaşmakta ve dolaysıyla muhalefet parti belediyelerini ön plana çıkaracak projelere bir şekilde set koymaktadır.

İkinci sebep olarak; AKP, Atakum’a  kent meydanı yerine olimpik yüzme havuzu projesi yapılması konusunda ısrarcı bir tutum sergilemektedir. İyi de, denize 500 mt. Mesafede bir alana olimpik yüzme havuzu yapılması konusundaki ısrarın  mantığı nedir? Gençlik ve Spor Bakanlığı koltuğuna sahip olmanın avantajı elbette kullanılmalıdır.
Yapılacak sportif yatırımlar sadece bir olimpik havuz ile değil, uluslar arası boyutlarda yüzme müsabakalarının, değişik branşlardaki organizasyonların  yapılabileceği boyutlarda birkaç adet sportif tesisler yapılmalıdır. Bakan Suat Kılıç bu tür yatırımların yapılabilmesi için hükümet kanadından her türlü imkanları Samsun için seferber edebilir.  Ancak sahil bandına yakın bir bölgeyi Kent meydanı gibi bölgenin gelişmesine birinci derecede katkıda bulunabilecek bir proje yerine yüzme havuzu inşa etme konusunu gündeme getirmek, Samsun’a hizmet anlayışından farklı bir ifade taşımaktadır.

Şu anda Atakum’daki gelişme gerçeğini hiç kimse inkar edemez. Bir dönem önce “efendim bunlar zaten bizim projelerimizdi, zaten bizim gündemimizde olan çalışmalardı, mevcut belediye başkanı ise bizim projelerimize sahip çıktı” gibi hazeyanlara kapılmak, bu kente zarar verir. Nitekim Samsun’da bir türlü gerçekleştirilemeyen “ortak akıl” veya “kolektif çalışma ruhu” kentin gelişmesi yönünde sürekli geri adım atılmasına neden olmuş ve bugün soysa-gelişmecilik sıralamalarında 33. Sıralara kadar gerilemiştir.

Atakum bugünkü profili ile Türkiye’de gelişmecilikte 3. Sırada kendine yer bulabilen bir noktaya gelmiştir. Samsun’un gelişen yüzü olarak değerlendirilen bu bölge gelecekte turizm yatırımları da daha çok ön plana çıkabilecek potansiyele sahiptir. Konu bakan Suat Kılıç ile Metin Burma arasında yaşanan bir polemik meselesi değildir. Samsun’un gelişmesi adına bir proje üretilmiş ve her yanı ile modern ve müreffeh bir Samsun profiline katkıda bulunabilecek bir yapılanma için destek arayışı içine girilmiştir.

Son olarak Atakum Belediye Başkanı konu ile ilgili bir referandum yapılması isteğinde bulunmuştur. Bir Atakum’lu olarak  oyum kent meydanı yapılması yönünde olacaktır. Zaten vatandaşın bu konudaki fikri sorulduğunda, ortaya çıkacak sonuç AKP’yi hüsrana uğratacaktır. Aklın yolu birdir. Atakum’da hizmet birimlerinin bir arada bulunacağı iki adet meydanın kent vizyonuna önemli bir katkı sağlayacağı muhakkaktır. Yüzme havuzu veya başka sportif tesisler elbette inşa edilmelidir. Ancak bu tür birimler için Samsun arazi zenginidir. Hiç değilse bu projede “ben yaptım oldu” mantığından vazgeçilmelidir.

/Süleyman SALUR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder