14 Mayıs 2013 Salı

Kent’in Fiziki Değişimi

Samsun, kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde üretilen projeler ile,  mimari anlamda önemli değişikliklere uğrayacaktır. Bu çerçevede özellikle Samsun’unda denizi cepheden en iyi gören Hastane mahallesinde “Samsun 1919 kentsel dönüşüm projesi” adı ile üretilecek olan modern mimariye sahip 14 blokluk 1120 adet daire projenin bir an önce hayatiyet kazanması gerekir.

Söz konusu proje,  bölgenin cazibesini önemli oranda artıracaktır. Bölgede yaşayanların modern bir yaşam konforuna sahip olmalarının yanı sıra, ekonomik anlamda da önemli kazanımlar elde edeceklerdir. Ayrıca yine İlkadım Belediyesi’nin projeleri arasında yer alan “Uydukent Projesi”’de, önemli bir  ekonomik katma değer yaratacak ve  aynı zamanda görsel olarak da Hastane mahallesindeki gecekondulaşmayı tamamen ortadan kaldıracak ve kent çağdaş bir yapılanma ile yaşanabilir bir statüye sahip olacaktır. İlkadım Kongre ve Ticaret Merkezi, Baruthane mahallesinde oluşturulacak olan Kır kahvesi, “Yaşayan Tarih Mecidiye” projesi kapsamında yapılacak olan cephe düzenlemeleri gibi çalışmalar sonlandırıldığında, ortaya çıkacak tablo Samsun’un İlkadım penceresini oluşturacaktır.

Canik Bölgemizde de 10 yıldan bu yana önemli değişiklikler yaşanmıştır. Ancak yeni yapılaşmalarda da ne yazık ki Mert Irmağı yatağına yapılan Toplu Konutlar önemli problemleri de beraberinde getirmiştir ve sonuçta 14 insanın hayatını kaybetmesine neden olan bir facia yaşanmıştır. AVM’ler Canik bölgesinde ticari bir hareketliliğin yaşanmasına neden olmuştur. Her ne kadar küçük esnafın kepenk kapatmasına neden olan bir alışveriş merkezi furyası başlatılmış olsa da, Canik’te de gelecekte öngörülen projeler kentin silüetinin değişmesinde önemli katkılar sağlayacaktır.

Canik beldesinde eğitim ve spor kompleksi projelerinin ağırlıklı olması da bu bölgeyi ön plana çıkarmaktadır. Atakum’da ise son günlerde meydan yapımı konusunda tartışmalar gündemdedir. Tartışmaların  odağında ise yine “ben yaptım oldu” mantığı ön plandadır. Hükümet kanadının meydan yapımı yerine denize 500 mt. Mesafede bulanan bir alana yüzme havuzu projesinin gündeme getirmesi Karadeniz fıkralarını aratmamaktadır. İlkadım, Canik, Atakum, 19 Mayıs, Tekkeköy beldelerindeki değişim elbette kentin öncelikle görselliğine önemli katkıda bulunmaktadır. Ancak eksik olan her zaman olduğu gibi, üretime yönelik tesislere yönelik projelerin gündeme getirilmemesidir.

Özellikle son 10 yıldan bu yana kentin görsel olarak değişimi inkar edilemez. Ancak kente ekonomik dinamizm sağlayacak enstrümanların bir türlü harekete geçirilememesi her zaman olduğu gibi kentte yaşanabilirlik düzeyini olumsuz etkilemektedir. “Tarım Kenti mi, sanayi kenti mi olmalıyız” tartışmalarının bugün bile yaşandığı düşünüldüğünde, yönünü tayin edemeyen bir kent olma özelliğimiz sürüp gidecektir. Bu nedenle doğru veya yanlış projeler ile  kentin fiziki anlamdaki değişiminin aynı şekilde ekonomik platformlara da taşınması gerekir.

/Süleyman SALUR
14 Mayıs 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder