9 Mayıs 2013 Perşembe

Tüketilen Bir Meslek Hemşirelik -1

Sağlıkta  Dönüşüm  sağlık  alanında  ekip  çalışmasını,  bireysel  hekim  bazlı  çalışmaya döndürünce,  en  çok  yıpratılan  ve  tüketilen  meslek  haline  geldi  ‘’Hemşirelik’’. Sorunlar tanımlanmadan  çığ  gibi  büyüdü  ve  bugün  için  işinden  çıkılmaz  bir  hal  aldı  bu  alan.

Bu  alanda  sendikal  faaliyet ve  meslek  derneklerinin   sesi  hep  sönük  kaldı  maalesef. Bu  bağlamda ,Türk Hemşireler Derneği tarafından 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü nedeniyle, 11 Mayıs Cumartesi günü “Toplumumuzun Sağlığı ve Mesleğimizin Geleceği“ sloganıyla Ankara’da düzenlenecek  mitingi,  bir  mesleğin  haykırışı  olarak  görüyorum. Çünkü  hep  baskı  altındalar. Hep  tüketiliyorlar. Kamu  Hastane  dere beylikleri  tarafından,  derebeyi  tarafından  değillerse,  sürekli hırpalanıyorlar.

Dünkü  açıklamalarından  bir  kaç  cümle  bile,  gelinen  noktanın görülmesi  açısından değerli. ‘’Mesleğimizle ilgili olarak yıllardır sürdürdüğümüz hukuk mücadelemizde olumlu bir sonuca ulaşılamadığı, hiçleştirmeye yönelik politikaların hemşireleri, hemşire öğrencileri çok rahatsız etmesi ve bu aşırı rahatsızlığın miting talebine dönüşmesi nedeniyle yapılmaktadır. Bu mitingde ağırlıklı olarak, ülkemizde 1980 sonrası gelişmelerin özellikle 2000 sonrasında hız ve derinlik kazanarak sağlık sistemimizi ve toplum sağlığını genel olarak nasıl etkilediği üzerinde değil, hemşireliğin bu dönüşümden nasıl etkilendiği ve bu durumun halkımızın sağlığını dolaylı olarak nasıl etkileyebileceği üzerinde durulacaktır. Bu nedenle mitingin ana sloganı “halkımıza hak ettiği hemşirelik bakımını veremiyorum. Engeller var. Engeller Kaldırılsın“ biçiminde belirlenmiş, tüm alt sloganlarla, ana slogana açıklık getirilmiştir.

Özellikle son yıllarda yapılan düzenlemelerle hemşirelik mesleği, eğitiminden çalışma koşullarına kadar olan geniş bir alanda büyük zararlara uğramış ve yok edilme sınırına getirilmiştir. Hemşirelik temel eğitiminde Hemşirelik Kanununun Birinci maddesi hiçe sayılmış, bu hiçe sayılış öylesine ileri gitmiştir ki, hastanelerde hiç eğitimsiz kimselere enjeksiyon ve benzeri bazı teknik işler öğretilerek hemşire olarak istihdam edilmeleri sağlanmıştır. Hemşirelik eğitiminin YÖK tarafından yönetmelik haline getirilmiş olan direktifi ve tarafı olduğumuz bazı uluslararası antlaşmalar yok sayılarak çocuk hemşire yetiştirilmesi adeta ülkenin en önemli ve değerli işi haline getirilmiştir. Parası olan parasından para kazanmak için “ülke ihtiyacı olduğu ” gibi sözde yüce ya da haklı bir sebebe dayandırarak, paralı özel meslek lisesi açmıştır. Baş hemşirelikler yok edilmiştir.

Başka mesleklerden diplomaları olanlara hemşirelik yetkisiyle çalışma hakkı verilmiştir. Hemşire, sağlık sisteminin en ağır koşullarda çalışanlarından birisi olduğu halde hizmeti karşılığı aldığı ücret kabul edilemez ölçülere inmiştir. Sözleşmeli çalışma düzeni, ağır çalışma koşullarıyla birlikte durumu katlanılamaz hale getirmiştir. Çalışma saatlerinde kuralsız düzene geçilmiş, özel yaşam hakkı bu nedenle adeta yok olmaya yüz tutmuştur.

Meslek Örgütü yok sayılmıştır. Hemşire her işe memur ucuz emek gücü hiç kimse konumuna getirilmiştir. Uluslararası Hemşirelik Konseyi, Dünya Sağlık Örgütü hemşireyi sağlık sisteminin en önemli unsurlarından birisi olarak görür ve onu bin yıl hedeflerine ulaşmada kilit insan gücü olarak değerlendirirken, ülkemizde mesleğin yok edilişine tanık olmak çok acı, toplum sağlığı adına endişe vericidir. Bu acı ve endişeyi, siyasi partiler ve birçok sağlık örgütünün desteği ile birlikte halkımızla paylaşmak üzere meydanlardayız.

Bu   hafta  Ülke  ve  kent  genelinde  hemşirelik  sorunları  üzerine  yazacağım.  Kentsel hemşirelik  sorunlarınız  için  sahancem@hotmail.com  adresine  mesajlarınız  bekliyorum.

/Cem ŞAHAN
09 Mayıs 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder