28 Mayıs 2013 Salı

Canik’ten Karadeniz’e Tarihi Hizmet!

Aslında bu hizmete TARİH ya da ticaret hizmeti de diyebiliriz. 9-21 Ekim 2012’de yapılmış “TARİH BOYUNCA KARADENİZ TİCARETİ VE CANİK- SAMSUN”  adlı II. Canik Sempozyumu’ndan söz ediyoruz. Çeşitli üniversite ve ülkelerden yaklaşık 90 bilim adamının iştirakiyle gerçekleştirilmiş bilgi şöleni, yalnız Samsun’unun değil,  tüm Karadeniz Bölgesi’nin ticari kodlarını ortaya koymuştur.

Sempozyum Bildirileri OMÜ Öğretim üyelerinden Sn. Doç. Dr. Osman Köse’nin editörlüğü ile kitaplaştırılmıştır. İki ciltten oluşan kitap içerik, tasarım ve baskı yönünden göz kamaştırmakta ve büyük bir boşluğu doldurmaya aday görünmektedir.

İki ciltten oluşan çalışmanın önsözünde ,“Geçmişini bilmeyenler, geleceğini şekillendiremez anlayışıyla yola çıktıklarını” ifade eden Canik Belediye Başkanı Sn. Osman GENÇ, “ Bizim medeniyetimizde şehirlerin kendilerine özgü bir ruhu vardır. Bizler de geçmişimizden ilham alarak yaşadığımız bu şehri dünya ile rekabet edebilen, yaşanabilir bir şehir haline getirmeyi hedefliyoruz. Canik Belediyesi olarak Samsun’un tarihini aydınlatma görevimizi sürdüreceğiz. Samsun’un kültür- sanat tarihi ile ilgili çalışmalar da yapacağız” diyor.

Yine Başk. Sn. GENÇ; “Geçmişte bir dünya kenti olan Samsun’un, yeniden uluslararası standartlarda bir şehir olması için planlarımızı gözden geçirmeliyiz. Şehrimizi tüm ilçelerini hatta komşu illeri de içine alacak şekilde bir bütün olarak düşünerek planlamalıyız” diyerek Samsun’un kalkınmasının tek başına düşünülemeyeceğine dikkat çekiyor.

 Artık ekonomik kalkınmaya yalnız bir kentin değil, tüm dünyanın etkisi göz ardı edilemez. Bu durum,  küreselleşen dünyanın önemli sonuçlarındandır. Editör Sn. Osman Köse Hocamız, “Tarih Boyunca Karadeniz Ticareti ve Canik – Samsun adlı bu kitap özelde Samsun, genelde ise Canik bölgesi, eyalet merkezi olarak Trabzon ve Karadeniz’de  ticari hayatı tüm yönleri ile ele almaktadır” diyor.

Söz konusu kitap, alanında tek ve yegâne bir eserdir. Büyük emek mahsulü bir çalışma olmuştur. Emeği geçen herkese ve özellikle de Canik Belediye Başkanı Sn. Osman GENÇ Beye, kitabın editörlüğünü büyük bir sabır ve özenle yapan Doç. Dr. Sn. Osman Köse Beye şahsım, Samsunlular, Karadenizliler ve insanlık adına minnet ve şükranlarımı arzediyor, devamını temenni ediyoruz. elam ve sevgi ile…

28.05.2013
/Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder