6 Mayıs 2013 Pazartesi

Milli Eğitim Bakanı’ndan Beklediklerimiz -IV

Misyon sorularımız vardır: Milletçe “ Eğitim” den beklentilerimiz vardır. Eğitimle ilgilenmek en azından farz-ı kifaye olduğuna inanıyoruz. Yangının bu kadar paçayı sardığı yerde farz-ı ayindir diyoruz. Çünkü eğitimde bizim,  çocuklarımızın ve milletimizin dünya ve ahiret geleceği vardır.

Bu ifadeleri,  kendilerine özgü İslam dini oluşturup Allah’a ve insanlara dikte etmeye çalışanların anlamakta zorlanabileceklerini düşünüyoruz. Burada İslami anlayıp eğitimi de sonuçlarıyla birlikte yorumlayabileceğimiz inancıyla yazıyoruz. Eğitimin siyasi, ideolojik ve etnisite kalıplarına sokulmadan algılanmasının gereğine inanıyoruz. Bunun kötü örneklerini ve sonuçlarını geçmişte yakın tarihimizde, Rusya’da ve  Almanya’da gördük. Tekrarlamanın anlamı yoktur.

Bunun için de Milli Eğitimimiz, milletimizin tarihi ile bütünleşecek “ devlet ebedmüddet” vizyonuna  taşıyacak bir misyonla donanması gerekir. Misyonumuzu belirleyecek bazı soruları birlikte soralım ancak, herkes elini vicdanına koyarak ayrı ayrı fakat samimiyetle cevaplandırmalıdır:

“Amacımız nedir, biz kimiz, neyiz, ne yapıyoruz, biz yada çocuklarımız okula neden gidiyor, bizim eğitimimizi diğer milletlerin (Fransız, Alman, Amerikan vb.) eğitiminden ayıran özellikler nelerdir, KİM OLMAK İSTİYORUZ, ne olmak istiyoruz, NE YAPACAĞIZ, OKULLARIMIZDAN NE BEKLİYORUZ,  “olmazsa olmazlarımız” nelerdir, UĞRUNDA MÜCADELE EDEBİLECEĞİMİZ VE HER NE PAHASINA OLURSA OLSUN FEDA EDEMEYECEĞİMİZ DEĞERLERİMİZVE İLKELERİMİZ NELERDİR  ve kendimizin dışındaki insanlarla bizi bir arada tutacak ortak değerlerimiz nelerdir?”

Misyon, herhangi bir kişinin ya da topluluğun üstlendiği özel görev demektir. Eğitimde misyon, ne yaptığının ve kime hizmet ettiğinin ifadesidir. Eğitimimizin misyonu Sayın Başbakanımız tarafından bir cümle ile özetlenmiştir. Bu cümle misyona dönüştürülmedikçe;  ülkemizde kimlik sorunları devam edecek, eğitimimizin “milliliği” hep tartışılacaktır.

Milli Eğitim Bakanımızdan, eğitimimizi milletimizin tarihi ile bütünleşecek ve ebedi vizyonuna taşıyacak bir misyonla donatmasını beklemek; her vatandaşın asgari dileği olduğu inancıyla, vizyon sorularımızı da sorma umuduyla selam ve sevgiler…

/Mustafa GENÇ
06.05.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder