19 Mayıs 2013 Pazar

19 Mayıs Sabahı Samsunda, Kurtuluş Yolunda Güneşle Yürümek

İşgal kötü şeydir, işgal ağır bir zulümdür... Ülkemizin en hassas noktaları işgal altında iken ne özgürlükten ne de bağımsızlıktan bahsetmek olanaklıdır. Bir devleti çökertmenin en etkin yolu o devleti işgal etmek, halkını baskı altında tutmaktır. Her işgal gücü; bunu başarmak için yola çıkar ama bazen millette öyle bir irade gelişir ki işgale boyun eğmez, teslim olmaz, her şeye rağmen direnir ve işgal güçlerini kovar. İşte 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun'dan her türlü karanlığa güneşle yürüyenler, o işgal güçlerini ülkemizden söküp atanlardır. Atatürk bütün milletimizin vazgeçilmez bir güneşidir. O güneş ki hiçbir karanlığa teslim olmadan silah arkadaşları ile birlikte Samsun'dan bütün ülkeye aydınlık dağıtmıştır. Her 19 Mayıs sabahı, aynı heyecan ve aynı umutla Samsun'dan güneşle kurtuluş yolunda yürümek hem bir vefa hem de geçmişini unutmamaktır. Bu yüzden 19 Mayıs sabahı Samsun'da Kurtuluş Yolu'nda Atatürk'le birlikte olmak ve yürümek için yarışmak bir ayrıcalıktır.

19 Mayıs 1919 tarihi milletçe kurtuluş meşalesini ateşlediğimiz bir tarihtir. O tarihi noktaya Samsun’dan atılan güçlü imza milletimizin azim ve kararlılığıdır. Hiçbir kuvvet, hiçbir güç milletimizin dik duruşu karşısında duramamış işgal güçleri geldikleri gibi gitmek zorunda kalmıştır. Ama geldikleri gibi giderken birçok zarar vermişlerdir. Bu adımı milletimize attıran, ona önderlik yapan Mustafa Kemal Atatürk'ten başkası değildir. Elbette hiçbir şey kolay ve tehlikesiz olmamıştır. Milletimizin ve vatanımızın kurtuluşu düşmandan temizlenmesi basit bir iş değildir. İşgal güçlerinin güçlü pençesini vatan toprağından koparmak kararlı ve inançlı bir mücadelenin sonucudur. Bu mücadele; Atatürk'ün ve silah arkadaşlarının önderliğinde yapılmıştır. Hiç kuşkusuz yenildi denilen milletimiz yeniden bir güneş gibi doğmuştur. Bu yüzden Samsun 'un yeni Türk Devleti'nin doğuşunda yeri çok önemlidir. Her şey bitti denirken bitmemek daha güçlenerek dirilmek dünya milletlerine verilen en anlamlı bir derstir. O dersi veren ise Atatürk, silah arkadaşları ve Türk milletidir. Bunu inkâr etmek; bunu görmezden gelmek art niyetli ve vefasız olmaktır...19 Mayıs özgürlüğe, uygarlığa ve tam bağımsızlığa Atatürk'le birlikte yürümenin adıdır. Bunun önünde durmak, buna engel koymaya çalışmak asla kabul edilemez. Bunu bu millet her 19 Mayıs sabahı Samsun'dan doğan güneşle reddetmektedir. Bu vatan böyle kurtuldu demek için 19 Mayıs sabahı Samsun'da kurtuluş yolunda yüce önder Atatürk'e eşlik eden milletimizin dik ve asil duruşudur.

Anadolu halkını tek vücut, tek bir millet yapan, Atatürk’ün 19 Mayıs sabahı Samsun'dan silah arkadaşları ile birlikte başlattığı o kutsal yürüyüştür... Halkına koşan, halkı ile kucaklaşan onunla birlikte yoluna devam eden Atatürk, bu aziz milletin yeniden doğuşuna, bu devletin de yeniden kuruluşuna yol açmıştır. Onun attığı temeller üzerinde güçlü bir millet, güçlü bir devlet doğmuştur. Atatürk halkına ve devletine özgürlük güneşi olmuştur. Bu yüzden Atatürk'le yürümek, tümden özgürlüğe ve tam bağımsızlığa yürümektir. Atatürk attığı bu güçlü adımla ilerlemiş, milletiyle birlikte Cumhuriyeti ilan etmiş ve gençliğe emanet etmiştir.19 Mayıs sabahı Samsun'da güneşle yürümek işte bunları yaşatmak için yeniden yaşamaktır. Herkesin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun... Atatürk’ümüzün ruhu şad olsun...

19.05.2013
/Ayhan HAMLI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder