11 Mayıs 2013 Cumartesi

Siyasilerimizin Gözü İle Samsun

Siyasilerimiz ve bazı bürokratlarımızın penceresinden Samsun müthiş bir gelişme ivmesi yakalamış ve özellikle kalkınmada çok önemli mesafeler kat etmiştir.

Bu açıklamalar çerçevesinde rakamsal verilere göz atıldığında karşımıza farklı bir tablo çıkmaktadır. Örneğin yaşanabilirlik analizine göre 24. Sırada yer alan Samsun, sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 32. Sırada yer almaktadır. Kentteki yatırım profili ise genellikle hizmet sektörü ağırlıklıdır. Oysa gerek sanayi ve gerekse tarım sektörlerinde oldukça yüksek bir yatırım potansiyeline sahip bir kent profiline sahip olunmasına rağmen, münferit yapılan küçük çaplı yatırımlar, Samsun’u 12.162 dolarlık kişi başına gelir ile Türkiye genelinde 35. Sıralarda yer almasına neden olmuştur.

Açıklamalar yapılırken, gerçekler için sadece DİE verilerine göz atmak yeterlidir. Verilere rağmen pembe tablolar çizen açıklamalar yapmanın izahı, siyasi rant elde etmek amacını taşır ki, vatandaş da artık bu tür açıklamalara itibar etmemektedir. Çünkü gerçekler mutfakta zaten yeterince yaşanmakta ve her geçen gün artan geçim zorlukları canları yakmaktadır. Eğitim göstergelerindeki yerimizin ise iç açıcı noktalarda olduğu söylenemez.  Her alanda rekabet ettiğimizi düşündüğümüz Trabzon’un Samsun’dan iki basamak daha yukarılarda olmasının nedeni, eğitim göstergelerindeki yükselişten kaynaklanmaktadır.

Yaklaşık 123.000 hektarlık tarım alanına sahip olduğumuz Bafra ve Çarşamba ovalarında yetişen sebze ve meyveler bölge ihtiyaçlarını gidermekle beraber diğer illere de pazarlanmaktadır. Ancak tarım sektörüne yapılan yatırımların sınırlı olması nedeniyle  gerekli modernizasyonu sağlanamamakta ,  dolaysıyla bu nimetlerden de yeterince istifade edilememektedir. Ancak istihdamın önemli bir bölümü  tarımsal alanlarda çalışmaktadır. Ekonomik tablo bu halde iken, Cumhuriyet dönemi sonrasında bahçeli en yüksek 3 katlı olarak inşa edilen evleri barındıran konut trafiğine sahip cadde ve sokaklar, özellikle 1970’li yıllarda çok katlı yapılaşmalarla ortaya çıkan apartmanlaşma modeli ile aynı yükü taşımaya başlamıştır. Caddeler genişletilmeden veya alternatifler üretilmeden nerede ise gökdelenler üretilmiş, bu yükü taşıyabilecek alt yapılar dahi yeterince ıslah edilmemiştir.

Çağdaş kent görünümüne yönelik hizmetlerin yapılmadığı elbette söylenemez.  Mimari çarpıklaşmaya rağmen kentin denizle kavuşmasını sağlayan Sahil düzenlemeleri önemli bir adım olmuştur. Tüm tartışmalara rağmen Hafif Raylı Sistem Projesinin de kentin modernleşmesi adına atılan önemli bir adım olduğu da bir gerçektir. Tartışmaların odağında ortak akıl oluşturamamak gerçeği yatmaktadır. Tercihini siyasi irade adına kullanan Samsun’lular bu gücü yeterince hissedememektedirler.

Devlet yatırımlarından en az pay alan il Samsun’dur. Teşvikli il sıralamalarında kendine yer bulamayan kent Samsun’dur. Devlet yatırımlarının en yoğun olduğu 1970’li yıllarda ciddi yatırımlar olarak görülen Azot ve Bakır tesislerinin ilk özelleştirme aşamasına kurban edilen kent Samsun’dur.
Liman’a baktığımızda özelleştirme öncesi bir pislik ve moloz yığınlarının kapladığı bir yapıda olması nedeniyle hiçbir şekilde kent ekonomisine bir kazanımı olmamıştır. Devlet yatırımlarının özel sektör yatırımlarına yönlendirilmesi sonucunda ise zaten kısıtlı olan istihdam darlığı daha da had safhalara ulaşmıştır. Çünkü özel sektöre devredilen işletmeler doğal olarak ilk etapta işçileri işten çıkarma yolunu tercih etmiş ve dolaysıyla kentin lokomotifleri olan özellikle Tekel, Azot ve Bakır İşletmelerinden yüzlerce işçi sokaklara terk edilmişlerdir.

Dört tarafınız teşvik kapsamında ve siz bu kapsam dışında il olarak ortada yer almaktasınız. Örneğin Havza ve Vezirköprü’nun yanı başında bulunan Merzifon ve Suluova teşvik bölgesinde iken, hangi yatırımcıyı kendi bölgenize çekebilirsiniz. Doğal olarak yatırımcı teşvik bölgesinde yer alan Merzifon ve Suluova’yı tercih edecektir. Eğer % 14 oranında yeşil karta sahip bir nüfusa sahip iseniz, SGK verilerine göre bir emekliler kenti profilinde iseniz, sosyo-ekonomik gelişmecilikte 32. Sıralarda yer alıyor iseniz, kentinizin gerçekleri bunlardır. Bu gerçekler göz ardı edilerek yapılan tüm açıklamalar laf-ı güzaftır. Seçim öncesi yatırımlarıdır. Samsun’lular da artık bunun bilincindedir.

/Süleyman SALUR
11 Mayıs 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder