22 Mayıs 2013 Çarşamba

Müzik ve Sahne Sanatları Festivali…

Müzik ve sahne sanatları açısından Samsun zengin bir kent. Cumhuriyet öncesi ve sonrası önemli yer edinmiş ama son yıllarda var olan potansiyelde gerileme; bence bariz bir biçimde ortada. Bu gerilemeye son verebilmek amacıyla girişimler en üst seviyede sürdürülüyor. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy tarafından dün Büyükşehir Belediyesi’ne ait Samsunum 1 Gemisi’nde basın toplantısı düzenlendi. Kahvaltılı toplantı, deniz gezisiyle gerçekleştirildi. Doğrusu toplantı ile ilgili pek bilgi sahibi değildim. Bilgilendirildik.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği; Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Adeka’nın ana sponsorluğunda gerçekleşecek 1.             Uluslararası Samsun Müzik ve Sahne Sanatları Festivali’nin, 25 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında sanatseverleri Samsun’da buluşturacağı müjdelendi. Festival açılışı dünyaca ünlü sanatçı Thomas Hampson ile yapılacak. Sahnede Anadolu Ateşi yanacak. Ahmet Özhan ve Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’ndan muhteşem konser. Geleneksel ritimlere yolculuk Ankara Devlet Türk Dünyası Müzik Topluluğu tarafından gerçekleştirilecek. Rusların eğlenceli grubu Balalayka büyülemeye çalışacak.
Azerbaycan Halk Müziği’nin güçlü sesi Nezaket Teymurova müziğe doyuracak. Gürcü topluluk Rustavi dans ve müziği aynı sahnede sunacak. Türksoy Opera Yıldızları’ndan muhteşem gala konseri verilecek. Festival Aşık Veysel Oratoryosu ile son bulacak. Kısacası Samsun müzik ve sahne sanatlarına doyacak.

Bu ilki. Amaç geleneksel hale getirilmesi. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy festival bilgilendirmesinde bulunurken, doğrusu heyecanlı ve arzulanan bir etkinliğin gerçekleştirilmesi nedeniyle mutluydu. Biz de mutlu olduk. Türkiye’nin ilk milli fuarına sahip Samsun özellikle son 15 yıldır büyük kayıplara uğradı. O kayıpların devamına bu etkinlik set çekecek. Samsun’un müzik ve sahne sanatlarında hak ettiği yere ulaşması sağlanmalıdır. Çünkü o potansiyel daima Samsun’da var oldu, var olmaya da devam etmesi gerekir.

Kaybedilen yılları geri getirmek mümkün değil. Geleceğe hız vermek ise mümkün. Elele verildi Uluslararası Samsun Müzik ve Sahne Sanatları Festivali doğdu. Zor olan gerçekleştiğine göre, gerisi gelir. En azından böyle olmasını arzuluyoruz. Zaten olmaması için de bir neden yok. O halde durmak yok, yola devam.

22.05.2013
/Avni DEMİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder