Aslında rakamları çıkarmak çok basit... Samsun'un
günlük tüketilen et ihtiyacı bellidir. Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl
Müdürlüğü bu rakamla, özel ve çevre ilçelerdeki mezbahanelerde kesilen hayvanların
rakamlarını üst üste koyduğu zaman ortaya çıkan açık var mıdır, yok mudur belli
olur.. Ama yok öyle olmuyor Samsun'da.. Kulağı, elini arkadan uzatıp
gösterircesine uzatılıyor.. İğneyle kuyu kazar gibi.. Kasaplar Odasının
temsilcileri Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü'nün de olduğu
toplantıda 'Samsun kaçak et yiyor' diyor, yanıtı o an gelmiyor.. Ne zaman
geliyor; açıklama basında yer alınca..
Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çıkıp
dese ki; 'Hani nerede kaçak et kesiliyor', Kasaplar Odası iddiasını ortaya
koyacak mutlaka.. Yoksa durup dururken niye böyle bir açıklama yapsın.. Tarım
Müdürlüğü 'Biz mahalle aralarında kaçak kesime rastlamadık' diyerek aslında işi
taca atıyor.. Kimse gelip de mahalle arasında 'kaçak hayvan kesecek değil
elbette'.. Ahırda, bahçede kesiyor olabilir… Köyde kesip şehre getirebilir.. Ama
Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, daha çok hedefine lokanta ve
gıda satan yerleri aldığından 'etin kesildiği yeri ve şartları değil, etin
nasıl saklandığıyla ilgilendiğinden' iddialar bitmiyor.. Çünkü esnafın korkulu
rüyası haline gelmiş; Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
denetçileri.. En ufak hatayı da affetmiyorlar.. Affetmesinler ama 'kasaplar
odasının bu iddiası ortada dururken de' vatandaşın kafasını rahatlatsınlar..
Bugün arkadaşlarımız Samsun Gıda Tarım ve
Hayvancılık İl Müdürlüğü'nü ziyaret edecek.. Randevulu bir ziyaret yani.. Soru
şu.. Kasaplar Odası bu açıklamayı yapıyor ama siz niye iddiayı ispata davet
etmiyorsunuz.. Yanıtı şimdiden merak ediyorum.. Ancak ondan daha önemlisi
acaba; Kasaplar Odası'nın bu 'kaçak et iddialarıyla' ilgili olarak İl Sağlık
Müdürlüğü, belediyeler ve hatta Valilik kamuoyu adına bir müdahalede bulunmuyor
mu?.. Bu iddiaları dikkate alıyor mu?.. Bir araştırma, bir inceleme istemiş
mi?.. Sonuç olarak Samsun'un tükettiği et belli ise, bu et ihtiyacı kadar
günlük kesim yapılıyor mu?.. Bunu araştırmak bir istatistik hazırlamak çok mu
zor..
Büyükşehir Belediyesi Samsun Mezbahanesi'ni
kapattı.. Sonuçta bu mezbahane Samsun'un et ihtiyacının karşılanması açısından
önemli bir açığı kapatıyordu.. O açık nasıl giderildi, giderilebildi mi?.. Kasaplar
Odası'nın bu iddiası 'gerçek mi yoksa hatalı bilgiye mi dayanıyor'?.. Olay
insan sağlığı.. Ve sizce çok mu önemsiz bir konu mu; anlamakta zorlanıyorum.. Lastik
gibi uzayan bir konuya 'devlet el atıp' son noktayı neden koymaz ki.. Etimiz ne
kadar sağlıklı.. Ne kadarı sağlıklı?.. Gerçi geçtiğimiz yıl 'bir virüs
nedeniyle Samsun'da bir ara tavuk yetiştiriciliğinin durdurulduğunu bile'
tesadüfen öğrenmiştik.. Bakalım bu konu 'nereye kadar uzayacak'..
/A.Yener
CABBAR
14 Ocak 2014
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder