30 Eylül 2014 Salı

Samsun’da Güzel Şeyler De Oluyor (2)

Dün başlamıştım “Samsun’da güzel şeyler de oluyor” seri yazısına ve ilk olarak Canik Belediye Başkanı Osman Genç’in verdiği bilgiler çerçevesinde “ikinci devlet üniversitesi” haberini aktarmıştım sizlere.

Daha önce de yazdım, Osman Genç, Samsun’da beni yanıltan isimlerin başında gelir. İlk tanıdığımda “bir radikal” ve hatta” bir militan” demiştim içimden. Seçimi kazanıp da makam odasının kapısını basının önünde sökünce “oportünist” damgasını vurmuştum. Temel tercihleri olan birisi ama radikal değil en azından şu ana kadar böyle bir tavır sergilemedi. Pragmatik ama oportünist değil. Kiminle nerede ve ne zaman kavga edeceğini de biliyor ne zaman ve nasıl barışacağını da; seçmenleriyle de hep barışık.

Okullara verdiği katkıyı anlattı, Sancaktepe projesini anlattı. Belediyeevleri semtinin hemen üstünde, artık birçok yerlerde gönderden indirilen bayraklar içindeki en güzel bayrağın nazlı nazlı dalgalandığı tepe. Adı da yakışmış, projesi de güzel. Başkan Genç, kentin doğusundaki o tarihi yerleşim noktasına Sancaktepe adını verirken aklıma batıdaki Amisos Tepe adı takıldı. Oraya da Bayrak Tepe adı yakışmaz mı? Başkan Yılmaz Regiee İş Merkezi ve Protokol Yolu gibi yanlışlardan dönmüştü, bundan niye dönmesin ki?

Osman Genç’le başladık ama onunla bitirmeyeceğiz bu yazı serisini. Samsun’da başka kurumlar da güzel işlere imza atıyor. Bunlardan birisi de Samsun Büyükşehir/Bütünşehir  Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı. Kent Müzesi ve Engelliler Köyü gerçekten güzel oldu. Kent Müzesi'nin noksanları olduğu söylenebilir. Elbet olacaktır, kolay mı müze kurmak, müzeyi baştanbaşa doldurmak. Yılları alır bir müzenin insanları tatmin eder hale gelmesi. Noksanları yermek için değil tespit etmek ve giderilmesine katkı sağlamak için söylemek durumundayız. Engelliler Köyü ise tek kelimeyle mükemmel ve galiba da Türkiye’deki ilk uygulama. Dilerim başka kentlerde başka belediyeler de örnek alır.

Henüz pek kimsenin bilmediği iki çalışması daha var Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın. Bunlardan birisi 'Paşa Konakları'nın diğeri de Sadi Tekkesi’nin restore edilerek kültür ve sanat varlıkları arasına katılmasıdır. 'Paşa Konakları'nı gezdim, gerçekten çok güzel. Orada kalmaması, çevredeki sanat değeri taşıyan diğer tarihi binaların da aynı ilgiye kavuşturulması gerek. Hatta Selahiye evlerinin restorasyonu ve orada derli toplu bir bölgenin ortaya çıkarılmasında Kültür Bakanlığı’na da İlkadım Belediyesi’ne de örnek teşkil etmesi lazım.             

Bu güzellikleri söylerken, şu devanası görünümündeki Amazon kadını ve onun iki yanındaki aslan heykellerine yönelik genel eleştiriyi de bir kere daha vurgulamak isterim. O çirkinlikler bu güzelliklerle uyuşmuyor. O heykeller bu güzelliklere imza atan estetik zevkle bağdaşmıyor.

/Osman KARA
30.09.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder