24 Temmuz 2014 Perşembe

Samsun’un İtibarını Kurtaranlar

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından önceki gün ikinci 500 büyük sanayi kuruluşuna ait listeleri açıkladı. Samsun’dan 10 firma o listeye girme başarısını göstermiş. Geçen yıl da 10 firmayı o listeye sokmuştu samsun. Aynı başarıyı tekrarlamış olduk bir anlamda. Samsun ekonomisinin çok iyi olduğunu anlatmıyor olsa bile bu bir başarıdır. İkinci 500 arasında ilk 500’e girmeye en yakın firma olarak Borsan Elektrik görülüyor. Adnan Ölmez’i şirketinin bu büyük başarısından dolayı kutlarım. Borsan’ı seneye ilk 500 arasında görmek beni şaşırtmayacaktır.

Öyle olursa bundan mutlu olacağımı ve gururlanacağımı söylemek isterim. İkinci sıradaki Vezirağaç yani Vezirköprü Orman Ürünlerini Samsun firması saymalı mıyız bilmiyorum. Vezirağaç Merkezi İstanbul Sefaköy’de bulunan Turanlar Gurup’a bağlı bir firmadır. Turanlar Gurup’un, Vezirköprü orman ürünleri fabrikasının sahibi olmaktan başka Samsunla hiçbir bağı yoktur. Samsunlu sayılmaz yani.

Termeli Karaçuha ve Elif Fındık ile Çarşambalı Özyılmaz Fındık firmaları da fındık ticareti ile o listedeler. Kendilerini kutlamakla birlikte Azmi Abi ve diğer fındıkçılar kusura bakmasın ama fındık alıp satmaktan dolayı elde edilen ciro nedeniyle o listeye girmiş olmayı çok büyük bir başarı olarak göremiyorum.

Ama Sampa’nın o listede olması bir başarıdır. Üretime dayalı bir başarıdır yani Altuncu kardeşlerin firmasının bu başarısı. Sinan ve Musa Çakır’ın firmaları Yemsel Tavukçuluk ile Samsun Yem ve Adeka İlaç Sanayinin o listeye girme nedenleri de üretim tabanlı bir başarıdır. İSO’nun o listesine 10 firmamız girmiştir. Her birinin sahiplerini ve yöneticilerini gönülden kutlarım. Ancak. Bunu Samsun ekonomisinin bir başarısı olarak gösterenlere de. ‘‘Sen ele bir Kayseri’ye bak’’ derim. Gaziantep’in büyük başarısını hiç söylemem.

Biz ise üç firmamızın başarısıyla avunurken, Gaziantep ise ilk 500 büyük sanayi kuruluşu listesine 24 firmasını sokmuştu. Gaziantep’in ikinci 500 Sanayi kuruluşu arasında kaç firması var dersiniz. Söyleyeyim. 33 Gaziantepli firma var ikinci 500 arasında. Bin büyük sanayi kuruluşu arasına toplam olarak 57 firmasını sokma başarısını göstermiş Gaziantepliler. Demem o ki: Bu bin büyük sanayi kuruluşu arasına girmeyi başaran 13 firmamızın başarısına dayanarak kimse bana ’’Samsun ekonomisi çok iyi yolda’’ demesin.

/ Ragıp GÖKER
24 Temmuz 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder