18 Temmuz 2014 Cuma

Okan Baş'ın İddiaları Önemli..

Bu aslında Samsun'un değil, dünyanın sorunu.. Ama sanırım Türkiye kadar istismar edilen bir ülke daha yoktur.. Türkiye içinde de Samsun'un hatırı sayılır bir rolü var elbette.. Hele söz konusu basın sektörü olunca Samsun, oldukça önde gider emsal illerden.. Ama Samsun'da bir farklılık daha vardır.

Bu mesleğin muhabirliğini bile başaramayan adam bir bakmışsın medya patronu olmuş.. Bu geçmişte aylık gazete çıkaranlarla sürdü, sanırım şimdi de internet siteleriyle devam ediyor.. İşini adam gibi yapana sözümüz yok elbette.. Ama Okan Baş'ın yazdıklarını bugün manşete taşımamım nedeni yazdığı önemli bir cümledir.. Sitede flaş flaş flaş.. diye çıkan bir haber bir gün sonra bakıyorsun ki; uçmuş gitmiş.. Eee ne oldu..

Haber yayımlandığına göre bir suç unsuru varsa, o suç işlendi.. O haberde bir mağdur varsa, o kişi de basın yoluyla ilan edildi.. Bir kişi suçlanıyor ise, o iddiada basında yer almış oldu, internette kayıtlara girdi.. Peki ne oldu da haber buhar oldu da uçtu.. İşte aslında olay o noktada ortaya çıkıyor.. Çünkü böyle bir haberin uçması için birilerinin 'onu uçur kaldır demesi lazım'.. Kaldırılınca 'iki tarafta anlaşırsa' sorun kalmıyor.. Ne yayımcı kaldı, ne de şikayetçi..

Aslında böyle bir yayın yayınlandığında, adı geçe ya da resmi konulan kişi Savcılığa suç duyurusunda bulunsa, 'yazı orada kalacak kalkamayacak', ancak mahkeme kararı ile kaldırılacak da, mesele başka.. İşte Okan Baş arkadaşım bu konuya parmak basmış.. Anlaşılıyor ki, bir gurup bu işi gerçekten yapan internet sitesi sahibi ve çalışanları 'faturayı kes, haberi geri çek' olayından muzdarip olmuşlar, rahatsız etmiş onları..

Ve anladığım kadarıyla da Okan Baş'ın bazı cümlelerinde biz diye bahsetmesinden de anlıyorum ki; "Bu işi adam gibi yapan bir kaç kişi ile birlikte hareket ediyor".. Samsun'da internet sitesinin sayısı 40'ı aşmış durumda.. 100 liraya bile kurabiliyorsun.. Bu kadar basit..

Kesilen faturaların zaten çoğu vergi olarak ta devlete dönmüyor.. Okan'ın kendisiyle konuştum, "Bir çoğu ne kdv öder ne vergi. Patlayınca yeni şirket kurar' diyor.. Yani olay vahim.. Ve ne yazık ki, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, hatta belediye başkanlarının bu tehdit ve şantajlara boyun eğdiğini de söylüyor Okan...

Şimdi bu işi adam gibi yapan internet siteleri yok mu.?. Var elbette.. Hepsinin Okan Baş gibi sahip çıkması gerekir mesleğe.. Yoksa zaten sonuç belli.. 'Bir gün birisi suç duyurusunda bulunur', şantajın, tehdidin cezası bellidir.. Ama dikkat edelim, kurunun yayında yaş da yanmasın... O nedenle 'içimizdeki çürükleri temizlemek hepimize düşer'.. Zaten internet gazeteciliği yasası da kapıda…. Ağır cezalar, yaptırımlar geliyor.. Ancak şu an için Gazeteci Okan Baş'ın yaptığı bu suç duyurusu... Hayırlı bir iştir..

/A.Yener CABBAR
18 Temmuz 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder