16 Nisan 2016 Cumartesi

Samsun Sanat Çarşısı

Bu gün Bankalar Caddesi ile Mecidiye Çarşısı ve Yeraltı Camii arasına sıkışmış eminim ki, hepinizin içinden “Burası ne de güzel şöyle şöyle bir yer olur “ diye hayıflandığı Bedestenden, harikulâde bir Güzel Sanatlar Çarşısı olmaz mı?  

Samsun Sanat Çarşısı… Mağdur etmeden esnafı, ihya ederek elbette güzel bir dönüşümü hak etmiyor mu Samsun? Üstelik bu şehrin sosyolojisi uyumu her geçen gün biraz daha önemsemesi gereken yapıdayken… İnsanlara ve şehre birliktelik ruhu vererek… Düşünsenize Bedesteni; Taş yapısını mimarisini Sokaklarını ve dükkânlarını…  Geleneksel ve modern sanat atölyeleri olmuş dükkânlarını…
Mesela ressamların ortak kullanabildiği birkaç dükkandan oluşturulmuş resim atölyelerini...

Ebruzenlere, Hattatlara ayrılmış yine birkaç dükkândan oluşturulmuş geleneksel sanat atölyelerini...
İlçelerde üretilmiş el sanatlarını satıldığı bir el sanatları satış mağazasını… Mesela Türkiye’de  kispet denince akla gelen Uğur Kesen’e bir dükkan tahsis ederek kispetlerini sergileyebileceği zaman zaman üretebileceği bir dükkanı. Kim itiraz edebilir ki… Gemi maketçiliğinde Samsun’a değer katmış Hulusi ASLANTÜRK’e, ustası ki, ustaların ustasıdır Mesut ÜNALAN’a oralardan bir dükkan tahsis ederek o eşsiz çalışmalarını orada sergilese, en çok Samsun kazanmaz mı? Murat DÖLEK’e mesela Tahta Yüreği atölyesiyle taşısa oraya. Ürettiği ahşap sanat eserlerini sergilese, atölyesi orada olsa mesela... İbrahim ÇELEBİ gibi dünyaya kemençe  ihraç eden bir ustaya bir dükkan tahsis edilse… Onun gibi enstrüman yapımında artık ünü Samsun’u çoktan aşmış Ahmet AKIN’a mesela. Arif DENİZ’e cam işleme ve süsleme atölyesi… SAMANGÜL’e mesela harikulade ürünleriyle yer alabileceği bir yer verilmesi… Arzu BEDİR gibi bakır işleme ve süsleme ustalarından birine bir dükkanın atölye olarak tahsisi… Ağaç kökleriyle harikulade eserler üreten Yüksel KORKMAZ’a ve ahşabı adeta aydınlatmada pırlanta yapmış Hilmi UZUN’a mesela…

İki dükkânı birleştirerek, çalışacak mekan bulmakta hayli zorlanan Halk Müziği ve Sanat Müziği korolarına sırayla çalışmalarını gerçekleştirebileceği mekan oluşturmak… Tiyatroların kendilerini, oyunlarını tanıtabildiği hatta biletlerini satabildiği bir dükkân tahsis etmek mesela, ne kaybettirir bu şehre? Yaz akşamları sokaklarında açık hava sinemasının hatta kukla tiyatrosunun, gölge tiyatrosunun olduğu Bedesten?

Gazelhanların, âşıkların, solist ve koroların, oda orkestralarının, genç yeteneklerin,  müziğin her türlüsünün renklendirdiği geceler Bedesten’e Samsun’a ne kaybettirir? Dini ve milli bayramlarda özel konserlerin verildiği sergilendiği adeta panayıra dönen Bedesten kime ne kaybettirir? Tam anlamıyla kitaplarla okur ve yazarlarla dolu kıraathane Tam anlamıyla sohbeti hayatımıza yeniden kazandıracak kahvehane

Dünü, bu günü birlikte yaşatabileceğimiz bir çarşı… Küçük ama fonksiyonel tarihi mekân konseptinde sergi salonu, vesaire vesaire… Samsun’u dünyada bir ilki gerçekleştirmiş şehir yapacak çarşı… Yeter ki hayal et, bir gün olur... Güzel günlere uyanın. Sağlıcakla kalın efendim.

/Uğur DEDE
16 Nisan 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder