31 Temmuz 2016 Pazar

Samsun Kenan Hazneci'ye Borcunu Ödemeli


Samsun’un çok hizmetkârı var… Lakin hemen herkes bu hizmetlerinin bedelini öyle veya böyle alıyor… Siyasetçiler, sandıkta aldıkları oylarla, seçim meydanlarındaki alkışlarla… Sporcular, tribünlerden atılan sloganlarla, madalyalarla, gazetelerin spor sayfalarındaki övgülerle… İşadamları, para kazanarak… Bürokratlar, mevki makam edinerek… Sivil toplum örgütleri, kamuoyundan takdir görerek… Bir tek kültür adamlarımız layıkıyla hizmetlerinin karşılığını alamıyor…

Samsunlu edebiyatçılar, Samsunlu ses sanatçıları, Samsunlu müzisyenler, Samsunlu ressamlar, Samsunlu folklor araştırmacıları hep üvey evlat muamelesi görüyor. Ne belediyeler ne vilayet ne vatandaş… Samsun, kendi kültür adamlarına sahip çıkmıyor, yaptığı çalışmaları desteklemiyor, eserlerine ilgi göstermiyor…Haliyle Samsun’un bu nezih hizmetkârları, yüreği buruk, hayal kırıklıklarını mütevazılıklarının içine gömerek yaşıyor; sonra da sessiz sedasız bu hayata veda edip gidiyor. Tıpkı Kenan Hazneci gibi…

Samsun Livasında 200 sene söz sahibi olmuş Haznedaroğlu ailesinden geldiği halde hiçbir zaman “aristokratlara özgü bir seçkinci” olmadı, bizim Kenan Abi… Samsun’un en güzide öğretmenlerinden olan annesi Bedia Hanımdan öğrendiği gibi hep “halk adamı” oldu. Samsun’da okudu, Samsun’da yaşadı, Samsun’da öldü… Aile hayatıyla, kaliteli duruşuyla, değerli dostluğuyla örnek bir Samsunlu oldu…

Samsun’a ait muhteşem bir fotoğraf arşivi vardı. Kentin yerel tarihini en iyi bilen araştırmacıların başında geliyordu. Üstelik bu işi yapıp para kazanan ya da bilgisini gizleyen birisi asla olmadı…  Yerel Tarih Grubu’na verdiği emekler bir yana, sosyal medya üzerinden paylaştığı muhteşem tarihi resimler sayesinde binlerce Samsunluya kendi tarihini hem sevdirdi hem de öğretti… Geçtiğimiz hafta içinde amansız bir hastalığa yenik düşen Kenan Hazneci, kendini arşı alada gören birçok adamdan çok daha fazla Samsun’a emekleri olan bir kültür adamı ve yerel tarihçiydi.

Samsun, Kenan Abiye borcunu ödemeli… Adını bir müzeye mi tarihi bir sokağa mı yoksa bir kültür merkezine mi veririz, orasını bilmem… Ama gereği yapılmalı… Belki bu adım, Samsun’un kalbi kırık kültür ve sanat adamları için teşvik edici bir “ilk adım” olur… Bu da “ilk adım kenti” Samsun’a pek yakışır…
(…)

/Akın ÜNER
31 Temmuz 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder