2 Şubat 2015 Pazartesi

Kızılırmak Deltası Gönüllüleri

2 Şubat dünya sulak alanlar günü önemli gün ve haftalar arasında belide çoğu kişinin farkında olmadığı bir gün ama Samsun için önemli. Aslında beklide diğer illerden daha etkili farkındalık çalışmalarının yapılması gereken bir gün. Sulak alanlar Samsun için neden önemli? Samsun Kızılırmak Deltası Yeşil Irmak Deltası ve Lâdik gölü ile ülkemizin önemli sulak alanlarına sahip bir ilimiz.

Özellikle Kızılırmak Deltası Ramsar sözleşmesi ile koruma altında bu da bize dünya çapında bir sorumluluk yüklüyor. Ne önemi var sulak alanların önceleri sorun olarak algılanan sıtma ile mücadelede kurutma çalışmaları yapılan daha sonra topraksız köylülere toprak sağlamak amacı ile devlet kurumları tarafından drenaj çalışmaları ile kurutulan Hatay ‘da üzerine hava alanları yapılan 19 Mayıs ilçemizden Bafra’ ya kadar demiryolları döşenip binlerce ağacı kesilerek subasar ormanları yok edilen keresteleri trenlerle yurtdışına satışı yapılan sulak alanlar.

Sulak alanlar en başta göçmen kuşların yaşam alanı sadece Kızılırmak Deltası’nda Türkiye’de bulunan 478 kuş türünün, 349 tanesi yılın değişik dönemlerinde yaşıyor. Bu alanlar sahip oldukları bitki örtüsü, kuşlar dışındaki yaban hayatı, manda populasyonları, subasar ormanları, balıkları, yaban atları, ıslak çayırları, sazları, jungusları ile birer biyolojik hazine. Bu hazineleri ıslah edilmesi gereken yerler olarak görüp geçmişte olduğu gibi kurutmaya kalkmak devamlı yayılan tarım alanların tehdidinde tutmak yâda buradaki yaban hayatı tehlikeye düşürecek kontrolsüz avcılık uygulamalara izin vermek birçok bölgemizde olduğu gibi yapılaşma tehdidi altında bırakmak bizim gelecek kuşaklara bırakacağımız en kötü mirastır.

Sulak alanların korunması ve takibini sadece devletin ilgili kurumlarına bırakmak yerine sivil toplumun da örgütlenerek buralarda yaşayan canlıların yaşam hakkını savunması baskı gurupları oluşturarak yasalar çerçevesinde bilimin öngörülerinin ışığında gelecek kuşaklara bu doğal anıtların bırakılmasını sağlamaları önemlidir. Samsun’da son 2 yıldır bir araya gelen Kızılırmak Deltası Gönüllüleri Platformu bu alanda önemli çalışmalar içerisinde konuyu gündemde tutarak ilgililerin ve kamuoyunun dikkatlerini çekmeye farkındalık yaratmaya çalışıyorlar. Bu amaçla 1 Şubat Pazar günü bir söyleşi ve gönüllülerin fotoğraflarından oluşan fotoğraf sergisi etkinliği gerçekleştirdiler sergi 7 Şubat cumartesi gününe kadar Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı binasında bulunan galeride izleyicileri bekliyor. Her şeyin fiyatını bilip değerini bilmediğimiz bu dünyada değerlerimizi fark etmek umudu ile.

/Ö. Faruk SÖNMEZ
2 Şubat 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder