8 Şubat 2015 Pazar

Kent Kimliği

Çarşamba günü Büyükşehir Belediyesine ait Anakent Sosyal Tesislerinde ‘kent kimliği’ ana temalı bir çalıştay yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının talebiyle Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Kent kimliği, kentin misyonu, kentin vizyonu ve marka kent gibi konuların konuşulacağı çalıştayda, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023’de nasıl bir Samsun olması gerektiği tartışılacak. Bir nevi arama konferansı yani.

Çalıştay yapılmasındaki temel amaç şudur: Samsun’a bir kimlik aranıyor. Samsun’daki kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra Sivil Toplum Örgütleri temsilcilerinin çağrılı olduğu çalıştayda katılımcılara, ‘’Şehrinizi neyin temsil etmesini istersiniz?’’ gibi bir soru da soruluyor. Samsun’un ‘Onur Anıtı’ olarak bilinen Atatürk Anıtı gibi bir simgesi ve ‘19 Mayıs’ gibi markası varken neden şehre başka simge aranır. Ben işte bunu anlamakta zorlanıyorum. Ve bu konudaki arayış yeni de değil üstelik.

Kemal Vehbi Gül, Belediye Başkanı olduğu dönemlerde ‘Sülün Kuşunu’ önermişti mesela. Vehbi Bey Cumhurbaşkanına hakaretten mahkum olduğu için görevden alınmıştı ama daha sonraki yıllarda bu sülün kuşunun Samsun’un sembolü olması fikrini sevenler şehrin belli noktalarına kuş heykelleri dikmişlerdi. Saathane Meydanındaki saat kulesini Samsun’un simgesi olarak önerenler bile var. ‘’Daha neler’’ demeyin.

Bu konu ciddi ciddi gündemde şimdilerde. Atatürk’ün şehrine yakıştırılana bak. Samsun, ‘’19 Mayıs 1919 işte benim doğum tarihim’’ diyen ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün şehridir. Samsun’a kimlik arayanların, Atatürk Heykelini görmek için yurdun dört bir yanından gelen insanları izlemelerini öneririm.

Samsun eğitimde başarı sıralamasında 40 sıralara kadar düşmüş. Bu şehirde her üç kişiden biri yoksul olduğu için yardıma muhtaç hale gelmiş. Samsun, Yeşilırmak ve Kızılırmak gibi iki büyük nehrin denize döküldüğü deltada yer alan Çarşamba ve Bafra gibi iki önemli ovaya sahip olmasına rağmen tarım yapılmayan bir şehir olmuş. Sanayi desen o da yok. Benim şehrimin ileri gelenleri, ekonomik ve sosyal gelişmişlik sıralamasında 34 sıraya gerilemiş Samsun’u yeniden bu ülkenin 7. Büyük şehri nasıl yaparız diye kafa yoracaklarına uğraştıkları konuya bakın. Akıl tutulması zahir.

/Ragıp GÖKER
08.02.2015
http://www.hedefhalk.com/kent-kimligi-602684yy.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder