14 Şubat 2015 Cumartesi

Samsun! Atatürk’ün şehri mi? Amazon kadınlarının şehri mi?

Amazon kadınlarının yaşadığı yer Terme midir değil midir? O tartışmaya girmeyeceğim. O konuyu tartışmak tarihçilerin işidir. Ama görüyorum ki herkes tartışıyor,varsın tartışsın, bunda bir beis görmem, ancak Samsun’un Amazon Şehri iddiasının, Atatürk’ün şehri iddiasının önüne geçmesi fikrine ve iddiasına da itiraz ederim.

Terme halkı, Amazon fikrini, ilçesindeki turizm hareketlerini güçlendirmek ve bundan fayda sağlamak için kullanabilir. Bu fikre itiraz etmem hatta desteklerim bile. Ne diyor Terme’nin Belediye Başkanı Şenol Kul: “Tarih bize ait değil biz tarihe aitiz. Tarih bizle başlamadı bizle de son bulmayacak. Amazonlar tarihsel bir mirastır. Bu milli mücadele tarihinin alternatifi olmadığı gibi milli mücadele ruhuna da aykırı değildir” Çok doğru.

Ve fakat. Konu burada bitse iyidir. Milli Mücadelenin şehri Samsun’a, ambleminde Atatürk heykelini kullanan Büyükşehir Belediyesi, yeni bir sembol arıyor ne yazık ki. Şehrin girişine belediye tarafından  “Atatürk’ün Şehri Samsun’a Hoş Geldiniz” diye yazılı bir tabela asılmışken bunu yapıyor üstelik. Can sıkıcı bir durumdu ama ‘Sülün Kuşu’ da bir dönem için sembol olarak kullanılmıştı bu şehirde biliyorsunuz. Samsun halkı Atasının mirasına sahip çıktı ve tutmadı o fikir. Hafta içinde bir çalıştay yapıldı Samsun’da. Samsun’u marka şehri yapmak amacı taşıyan çalıştayın ana teması Samsun’a yeni bir sembol aramak üzerine kuruluydu.

Öyle anlaşılıyor ki ‘Sülün Kuşu’ tutmayıp, kuş heykelleri ‘Atatürk’ün Heykeli’ altında ezilince bu arkadaşlar ‘Amazon Kadını Heykellerine’ sarılmışlar. Saçma bir fikir olsa da zannımca, “Amazon kadını heykeli, Atatürk heykelini yener” diye düşünüyor olmalılar. Unutuyorlar ama!

Atatürk heykelinin arkasında, onu kendi cebinden harcadığı parayla yaptıran Samsun Halkı var. Büyükşehir Belediyesinin yaptırdığı Batı Parktaki Amazon Heykelinin Samsun halkının paralarıyla yapıldığı iddiasında olanlar çıkabilir ama o heykel ve çadırlar için halkın parasını harcayan irade, o parayı harcarken halkına sormadı bile. Oysa Samsun halkı, ‘Onur Anıtı’ olarak bilinen ‘Atatürk Heykeli’ için para toplanırken seferberlik ruhu ile hareket edilmiş, her bir bağışçı gönüllü olmuştu. Kaç para harcanmıştı batı parktaki Amazon heykeli ve Amazon Köyü için hatırlayanınız var mı? Harcamanın 2 milyon lira dolayında olduğu söyleniyor. Bu harcamayı meşrulaştırmak ve bu saçmalığı halkımıza kabul ettirmek için kimse Amazon safsatasına sarılmasın. Milli Mücadele şehri ile inatlaşmaya son verilsin. Bizim canımız da daha fazla sıkılmasın. Bilmem anlatabildim mi?

/Ragıp GÖKER
14.02.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder