5 Mart 2012 Pazartesi

Samsun-Ankara Hızlı Tren Bilmecesi

Son beş yılın Samsunlulara umut veren ve hakkında en çok konuşulan konusu Samsun- Ankara Hızlı Tren Projesidir. 2007 yılında başlayan çalışmalar ile Cumhuriyet döneminde yapılan demiryollarının genişletileceği ve Cumhuriyetin 100. yılında ülkeyi hızlı tren hatları ile donatılacağı haberleri bir çok il gibi Samsunluları da heyecanlandırmıştır. Samsun-Ankara hızlı tren hattı için gerek ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar ve gerekse Samsun’un AKP’li milletvekillerinin konuyu sık sık gündeme taşıması, Samsunluları haklı bir beklentiye sokmuştur.

2007 yılından günümüze kadar bazı geçen süreçteki bazı resmi açıklamalara kısaca değinmek istiyorum. 27 Eylül – 1 Ekim 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilen 10. Ulaştırma Şurası’nda alınan kararların sektörel yatırımlara yön vereceğinin altını çizen yetkililer, Ankara-Samsun ekseninde ulaşıma açılması planlanan yeni hattın en geç 2023 yılına kadar hayata geçirilmesinin planlandığı açıkladılar. Yetkililer, şurada alınan kararlara göre; yapımı devam eden hızlı tren hatlarının üç yıla kadar tamamlanması, Çorum’un da içerisinde yer aldığı yeni hızlı tren hatlarına ise 2012 yılından itibaren başlanması ilkesinin benimsendiğini de bildiriyorlardı. Yine bir başka bilgiye göre, Ulaştırma Bakanlığı ve DLHI Genel Müdürlügü"nün yatırım programında yer alan 450 km uzunluğunda olması planlanan Samsun-Ankara hızlı tren projesinin ilk etap çalışması olan Kırıkkale-Samsun Demiryolu hattı projesinin etüt ve proje hazırlıkları tamamlanmıştır.

22 Haziran 2010 tarihinde Ankara"da yapılan poje ihalesini ise 2 milyon 591 bin lira bedelle Yüksel Proje Uluslararası A.Ş. almıştır. Herkesin merak ettiği hızlı trenin geçeceği güzergahlarda bu proje kapsamında belirlenmiştir. Buna göre hızlı tren hattı Samsun"un İlkadım, Canik, Havza, Kavak İlçeleri ile Amasya, Tokat, Çorum, Yozgat ve Kırıkkale İlleri ve İlçeleri sınırlarından geçecektir. Bu ihalede, projenin "12 Nisan 2012"de bitirilmesi de öngörülüyordu. Bu konuda İstanbul Teknik Üniversite’sinde görevli bir öğretim üyesi arkadaşımdan son aldığım bilgiye göre de, proje söylenen tarihte bitirilmiş olacaktır.

13 Ağustos 2011 tarihinde medyaya yansıyan haberelere göre, Ulaştırma Bakanlığından yapılan yeni bir açıklama ile 2023'te Anadolu'nun birçok sehrine “Hızlı ulaşım” planlandığını açıklıyordu.. Hedef, Cumhuriyet'in yüzüncü yilinda 9 bin 978 km. hızlı tren hattı, 4 bin 997 km. konvansiyonel hat olmak üzere 14 bin 975 kilometre yeni demiryolu hattı inşa etmektir. Bu Cumhuriyet tarihinin en büyük demiryolu hamlesiydi. Hükümet bu projeye büyük önem veriyor ve 11 bin kilometre olan demiryolu ağını 12 yil içinde iki katına çıkarmayı amaçlıyordu. Bakan'a göre, “Kara tren gecikir” anlayışı yerini, “Hızlı tren yetişir” anlayışına bırakacaktır.. Bu haberler ve bu konuda Samsun kamuoyuna sürekli pompalanan bilgiler, Samsun Halkı’nın umutlarını artırıyordu. 2012 yılına girdiğimiz günlerde AKP’Li bir Samsun Milletvekili umutları bir kez daha tazeliyordu. Ne var ki, geçtiğimiz hafta içersinde medyada yer alan haberlere göre, 2023 Cumhuriyetin 100. yılı için hazırlanan hızlı tren projelerinin kapsamında Samsun-Ankara hattı yer almıyordu. Son haberlere göre, Proje hedefleri gerçekleştiğinde İstanbul, Ankara, İzmir, Sivas, Bursa gibi şehirlerin yanı sıra Yozgat, Trabzon, Diyarbakır, Malatya illerini de içine alan 29 ilden yüksek hızlı tren geçecekti.. Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD’NİN internet sayfalarında da yer alan bu hatlar, Ankara-Eskişehir (bitirildi), Ankara-İstanbul, İstanbul-Eskişehir, Konya-İstanbul, Sivas-Ankara, Sivas- İstanbul, Bursa-Ankara, Sivas-Erzurum-Kars, Konya-Antalya, Ankara-İzmir, İstanbul-kapıkule, Bursa-Bandırma-İzmir, Antalya-Alanya, Erzincan-Trabzon, Kayseri-Ankara, Kayseri-İstanbul, Sivas-Malatya-Diyarbakır, Gaziantep-Halep, Eskişehir-Antalya hatlarından oluşuyordu.

TCDD ve Ulaştırma Bakanlığının internet sayfalarında, “HEDEF BÜYÜK. 10.000 Km. YÜKSEK HIZLI TREN HATTI” başlığı ile yer alan bilgilerde bu haberi doğruluyordu. Evet hızlı tren hikayesinin yıllara göre özeti buydu. Bu gerçekten de Samsunlular için büyük bir hayal kırıklığıdır. Umuyorum, bu haberler de bir yanlışlık vardır ve Samsun Halkı’na bu müjdeleri veren milletvekillerimiz konuya açıklık getirirler. Aksi halde, 2001 yılında başlayan ve 2004 de bitirileceği müjdelenerek,15000 işçi alınacağı vaatleri yapılan Tersane konusunda yanıltılan Samsunlular, bir kez daha yanıltılmış olacaklardır. Gerçekten de bu haberlerde bir yanlışlık yoksa, söylenecek tek söz kalıyor. Bu kadar kolay yanıltılabilen toplumlar, sürekli hayal kırıklığı yaşamaya mahkumdur. Bir gerçek daha var ki, bu ülkede hakkını aramayanlara, daha doğrusu ağlamayana hiç kimse mama vermiyor. Samsunlular bu anlayışı sürdürdüğü sürece, komşu illerin kazanımlarını kıskanarak izlemek zorunda kalacaklardır.. Güzel ve umutlarımızın gerçekleştiği bir Samsun’da yaşamak dileğiyle..

/Sadi SUBAŞI
05 Mart 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder