19 Mayıs 2015 Salı

Tüyap Samsun Kitap Fuarı

Yıllardır  kent kimliği açısından eksikliğini çektiğimiz bir etkinlikti  Samsun Kitap Fuarı. Kısmen Çarşamba Kitap  Fuarı ile  doldurmaya çalışsak ta, bu kentin bu çaplı bir  fuara ihtiyacı vardı. Türkiye’de kitap  okuma  oranlarımız  çok düşük söylemi yıllardır  yapılır. Temel ihtiyaçlarını karşılamada  zorlanan insanımızın, kitaba  ayıracağı  parasının olmadığı söylenir. Kitap okuma  üzerine Türkiye  İstatistiklerini merak ettim. İlgili   Raporları okudum. Bazı verileri not aldım.

Bu veriler:
*Dünyada en fazla kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 oranıyla İngiltere ve Fransa yer alırken, bu ülkeleri sırasıyla Japonya yüzde 14, Amerika yüzde 12 ve İspanya yüzde 9 ile takip etti. Türkiye, yüzde 0,1 okuma oranı ile ile listenin son sıralarında yer buldu.

*Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), kitap okuma araştırması utandıran bir gerçeği gözler önüne serdi. Günde 6 saat televizyon izleyip, 3 saat internete giren Türk insanı, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor.

*Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam 2000 - 3000 civarında basılmaktadır.

*Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları, Türkiye'de ise bu rakam 10 ABD dolarının altındadır.

*Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor.

*Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye'de sadece 23 milyon.

*Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada.

*Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7. Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.

*Türkiye'de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965'e göre 14 kat arttı. Ama Yüksek Öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965'in de altında kaldı.

Neden Halk Kütüphaneleri kullanılmıyor konusunda yapılan geniş kapsamlı bir çalışmada:

*Kütüphane kullanma alışkanlığım yok (% 43.5)
*Okumayı sevmiyorum (% 16.2)
*Bilgi ihtiyacımı internetten karşılıyorum (% 12.1)
*Kütüphaneyi sevmiyorum (% 9.4)
*Diğer kütüphanelerden yararlanıyorum (% 6.2)
*Zamanım yok (% 4.1)
*Kütüphane uzak/Yerini bilmiyorum/ Kütüphane yok (% 4.6)
***

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile hazırlanan Karadeniz Kitap Fuarı 2015, açıldı. Samsun  için  bu  fuar  çok  önelidir  diye  düşünüyorum.  Kentsel  kimlik, kentin  kültürel kimliği, kültürel gelişim  açılarından  bu  fuarın  sürekli  kılınması  gerekiyor. Bu  açıdan  kenttin ve  kent  yöneticilerinin de bu konuda  desteklerini  sunmaları  temel  şart..18-24  Mayıs  tarihlerinde  Samsun’da  100.000  öğrencinin  bu  fuarı  gezmesi  için  Başta  Milli  Eğitim  ve  Belediyeler  olmak  üzere  bir  planlama  içinde  olmalarını  temenni  ediyorum.Vezirköprü, Ladik, Yakakent’teki  köy  çocukları da  kitabın  kokusunu  almalı.

/Cem ŞAHAN
19.05.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder