Resim: İbrahim TUNCAY
Bu günkü yazımda sizlere örnek bir çalışmadan ve
örnek insanlardan söz etmek istiyorum. Sürmeli; Bafra ilçesine bağlı, Bafra’ya 13 km uzaklıkta, Karaköy
Tarım İşletmelerinin karşısından güneye döndüğünüzde karşınıza çıkan, mübadil nüfusun
sahip mütevazı insanların oluşturduğu bir köyümüz.( Kanunen mahalle olsalar da
ben bu şirin yörelerimize köy demeyi çok önemsiyorum dilimiz alışana kadar…) Geçmişte
tütün yetiştiriciliğinin önemli bir gelir kaynağı olduğu bu köy; bugün tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta.
Sürmeli Köyü; 1923 yılında Yunanistan’ın Kavala, Dırama,
Piriştina yörelerinden gelen mübadil nüfustan oluşuyor. Köyün nüfusu 1974
yılına kadar hızla artmış, 1975 yılında 2100 olmuş, 1975 yılından sonra köyden
çeşitli yerleşim yerlerine göç başlamış, 1987 yılına kadar köyden 126 hane göç
etmiştir. Bu tarihten sonra göç durma noktasına gelmiş. Köyün nüfusu yaz
aylarında artmaktadır ve özellikle İstanbul’dan yaz aylarında yoğun bir şekilde
insanlar gelmekte, yaz tatillerini geçirdikten sonra da tekrar geriye göç
başlamaktadır.
Peki, neden Sürmeli köyünden söz ediyoruz.
Sürmeliler kendi dinamikleri ile bölgemizde çok görülmeyen bir işe soyundular
ve başarı ile ilerliyorlar. Belki de yakında ilimizde birçok köye örnek olacak
çalışmaları ile dikkat çekiyorlar.
Her şeyden önce öğrenen bir toplum olmayı
başarmışlar. Kurslara katılıyorlar, konferanslara gidiyorlar, sergileri
geziyorlar, fuarlara temsilcilerini gönderiyorlar. Köyden yetişen köy dışındaki
insanlarının dikkatlerini yeniden köye çekmeyi başarmışlar.
Peki, bütün bunları neden yapıyorlar? Bir kere yola
organik köy olma sevdası ile başlamışlar. Üretimlerinde organik üretimi ön
plana almayı hedef edinmiş ve gerek sebze gerek meyvecilik gerekse
hayvancılıkta organik üretimi öğrenme ve uygulamada önemli adımlar atmışlar.
Bununla da yetinmeyip her Pazar günü köylülerinin yetiştirdiği
ürünlerin satışa sunulduğu pazarlarını kurarak;
kadını erkeği Samsun ve Bafra ‘dan dan gelen konuklarına sahip satıyor,
kırsal mekânlarında onları ağırlıyor ve özlenen köy kahvaltısı lezzetini
tattırıyorlar.
Sadece organik üretim değil, projenin diğer bir
ayağı da kırsal turizm. Bu amaçla köyün kültürel değerlerini ortaya
çıkararak, Samsun’da ilk kez kırsal
turizme yönelik çalışmayı başlattılar ve hızla ilerliyorlar.
Bu başarılı çalışmadan alınacak çok dersler var.
Kendi değerlerinizin farkına varmak, birlik beraberlik içerisinde takım olmayı
becerebilmek, üretimden yana olmak, zamanı yakalayabilmek konuyu bilen kurum ve
kişilerle işbirliği içerisinde olabilmek bunlardan bazıları.
Sürmeli köyünün kısa sürede örnek teşkil edilecek
bu çalışmanın hızla Samsun‘un diğer bölgelerinde de yaygınlaşacağı inancını
taşıyorum. Şimdiden Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir belediyesinin ilgisini
çekmiş ve birlikte ileriye yönelik neler yapılabilir onların projelendirilmesi
aşamasına gelinmiştir.
Bu çalışmaların elbette kahramanları var. Değişimi
ve dönüşümü başlatmak sürdürmek kolay değil ama onlar bir takım olmanın verdiği
bilinçle hiç kimseyi ön plana atmıyor. Bekli de başarılarının sırrı burada. Emeği
geçen ve bu güzel çalışmaya destek veren herkese teşekkür ediyor ve kutluyorum.
/Ö. Faruk
SÖNMEZ
2 Mart 2015
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder