22 Ocak 2015 Perşembe

SAMULAŞ’ın Zararı

SAMULAŞ’ta Akın Üner’in görevden alınmasına çok üzülmeme rağmen,  Kadir Gürkan’ın onun yerine atanmasına çok sevinmiştim. Tanıdığım başarılı insanlardan bir olan Kadir Gürkan’ı günümüzde temiz kalmayı başarabilen ender insanlardan biri olarak bilirim ve hala da o iddiamı sürdürürüm. Akın Üner’in görevini bırakmak zorunda kaldığı o süreç soru işaretleriyle doluydu. Zira ŞAMULAŞ gibi büyük bir kuruluş başarıyla yönetiliyor olmasına rağmen kurumun tepesindeki görev değişikliğine bu şehirde herkes şüphe ile yaklaşıyordu. O görev değişikliğinin olduğu sıralarda bu sütunlarda Kadir Gürkan’a “Akın Üner’den görevi bırakma nedenlerini iyi dinlemesini ve ona göre kararlar almasını öneririm” diye yazmış ve haddimi aşarak belki de tavsiyede bulunmuştum.

Akın Üner’in Genel Müdür olarak görev yaptığı 2013 yılını karlı kapatmış olan SAMULAŞ’ın zarar ettiği gerekçesiyle önceki hafta meclisten borçlanma yetkisi istenmesi üzerine bu konuda bir iki kelam etmek gerektiğini düşünüyorum. Cevabını Kadir Gürkan’dan beklememekle birlikte sizlerin huzurunda SAMULAŞ ve Büyükşehir yönetimine bazı sorularım olacak.
* SAMULAŞ’ın yedek parça tedariki nereden ve hangi firmadan yapılıyor?
* Yedek parçaların tek üreticisi ve tedarikçisi bir İtalyan firması mıdır?
* SAMULAŞ’ın kurulduğu günlere denk gelen günlerde Samsun’da tren yedek
parçası ithalatı yapacak olan bir firma kurulmuş mudur?
* İtalyan üreticinin ülkemizdeki tek temsilcisi sadece bu firma mıdır?
* B…. Ş…. adlı genç işadamına ait bu firmanın sahibiyle Büyükşehir Belediyesinde görevli bir yöneticinin oğlu arasında yakın arkadaşlık ilişkisi var mıdır ve bu ilişki satın alımlarda etkili midir?
* Bu genç işadamına ait ismi bir kere değişmiş bu tedarikçi firmadan seçimlerden önce Başkan’ın emri ile mal alımı durdurulmuş mudur, eğer durdurulmuş ise şu anda bu firmadan mal alınıyor mu?

Bu soruların cevapları bir yıl öncesini karla kapatmış SAMULAŞ’ın şimdi neden zarar ettiğine de bir cevap olacaktır. Hem de 1 milyon yolcu artmışken.. Ulaşımla ilgili hizmet veren bir belediye kuruluşunun zarar ediyor olması şaşılacak bir durum değildir aslında. Yusuf Ziya Yılmaz Büyükşehir Belediye Başkanı olmadan önce de Samsun Belediyesi Otobüs işletmesi de zarar ediyordu.

Yusuf Ziya Yılmaz Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde otobüs işletmesine ait araçlarının zarar etmesine ücretsiz seyahat kartlarının çokluğu gerekçe gösterilmiş, otobüsler özelleştirilerek belediyenin zararının önlenmek istenmişti. Demem o ki; belediyelerin halkın ulaşımı için yaptıkları hizmetten zarar etmelerini normal bir durum olarak karşılarım. Ama hiç üstüne vazife değilken belediyenin her ay 52 bin lira harcama yaparak gazete çıkarması eleştirilecek bir uygulamadır.

Dahası özellikle gazeteye yapılan harcamadan söz etmeyerek, tramvayın zararını yaşlı insanların ibadet için camiye gidip gelirken para ödememiş olmalarına bağlamak belediye yönetimini eleştirmek için başlı başına yeterlidir aslında.

/Ragıp GÖKER
22.01.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder