9 Ocak 2015 Cuma

Samsun Sanayindeki Koca Yürekler

Bir Samsun Markası; PEDO

Sanayide ve ticarette ‘İstanbul dukalığından’ söz edilir. Baskındırlar. Ve her işi ve herkesi kendilerinin kontrolünde tutmak isterler. Bizim işadamlarımız eskiden üretebilmek ve ürettiklerini satabilmek için İstanbul’a ihtiyaç duyarlardı. Pazara açılmak öyle kolay değildi yani. Artık bilgi çağındayız.

Özellikle iletişim alanında yaşanan devrimle birlikte dünyanın en uzak ülkesi bile, bir işadamı için artık parmak ucundaki bir tuşun uzaklığı kadar yakın hale geldi. Benim köyümdeki bir çoban bile Afrika’nın bir köyündeki başka bir çobana o klavyenin bir tuşuna basarak koyun satabilir durumda artık. Günümüzde durum bu hale gelince, büyük fırsatın elinden kaçtığını anlayan İstanbul dukalığı, bu defa para gücünü kullanmaya başladı. Çok uluslu sermaye ise cabası.

Rekabet, günümüzde daha zor koşullarda yaşanıyor yani. Merve Sefa Güdül’ü tanır mısınız bilmem. Güdül ailesinin en genç fertlerinden biridir Merve Sefa. Güdül ailesinin işi toptancılık ve özellikle de gıda toptancılığı yapmaktır. Ama Merve Sefa Güdül “Sattığım bu ürünlerden birini ben neden üretmeyeyim ki” diyerek ‘Pedo’ markasıyla çocuk bezi üretmeye başladı. Ama bunu yapmak kâğıt üzerinde kolay da, gerçekleştirmek biraz yürek ister. Şöyle ki:

Merve Sefa Pedo’yu üretmek için hatırı sayılır ölçüde bir yatırım yapmış. “Ne var bunda” diyebilirsiniz. Televizyonlarda, gazetelerde ve radyolarda çok sayıda çocuk bezi reklamı görüyorsunuzdur. Bunların hemen hemen tamamına yakını çok uluslu sermayenin ürünüdür. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de üretim yapıp satıyorlar. Bu uluslararası sermayenin bir gün kafası bozulsa ve de “şu pedoyu aradan çıkarayım” diye düşünse ve bir süreliğine zarar etmeyi de göze alarak, fiyatlarını şöyle hatırı sayılır oranda düşürse ne olur dersiniz. Pedo gerçekten aradan çıkar o vakit.

Şimdi, Merve Sefa Güdül’ün çocuk bezi üretmek için aldığı kararı neden “yürek ister'' diye tanımladığımı anlayabildiniz mi? Bu sütunlarda zaman zaman sert siyasi eleştiriler okuyorsunuz. Bu eleştirilere yine devam edeceğim. Bazen işadamlarımızın hatalı kararlarını da burada yazarak en ağır eleştirileri yazacağım. Ama böyle cesur kararlar alan Merve Sefa Güdül gibi işadamlarımızı da sizlere tanıtmaya çalışacağım. Merve Safa Güdül, Samsun Sanayindeki tek ‘koca yürekli’ değil üstelik. Bizde daha çok var onlardan.

/ Ragıp GÖKER
10 Aralık 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder