16 Ocak 2012 Pazartesi

Yerel Basın Kurtarılmış Bölge Mi?

Samsun’un yerel basınında, hiçbir köşe yazarında ve hiçbir manşetlik haberde 19 Mayıs kutlamalarının İtalyan faşizminin etkilerinden kurtarılmasının gerekliliğine yönelik bir yorum, bir ifade, bir emare görülmüyor.. Bu durumun belki de bütün şehirlerde böyle olduğunu düşünebiliriz.. Kalemi eline alan, AK Parti’nin hem genel ve hem de Samsun’daki icraatları hakkında ‘memleketi sattırmayız!’ ünlemiyle canhıraş vatan müdafaasına girişiyor.. 

Mesele bodoslama karşı çıkmak ve yobazca mevzi müdafaası olduğu için Atatürkçülük ile Onun işaret etmiş olduğu muasır medeniyetler seviyesi arasında bir türlü doğru ve olağan bir paralellik kuramıyorlar.. Hala, ‘Ne mutlu Türküm diyene’ seviyesinden dünyayı okumaya ve anlamlandırmaya çalışıyorlar..  Osmanlı’da 72 buçuk milletin nasıl bir uyum içinde yaşadığı ve ulus devlet zihniyetinin ‘Birlik Ruhu’nun damarını nasıl kestiğini düşünmüyorlar, düşünmek istemiyorlar.. Düşünseler dahi bahsetmiş olduğumuz saiklerden dolayı kafaları basmıyor..

Biz, söylemek şöyle dursun hatırlatmaya yeltendiğimizde ise ya Amerikancı oluyoruz ya da Şeriatçı… Sahip oldukları yani belleklerinde evvel ahir var olan ve refleks haline gelen ve dahi ulusalcı kanatın dolduruşlarıyla hareket alanı bulmakta zorlanmayan AK Parti nefretlerini hükümetin her icraatında ortaya dökmek için hiç ama hiçbir fırsatı kaçırmıyorlar.. Bir de açıktan ‘Gelişmeler iyi ve fakat bunu Tayyip Erdoğan yaptığı için kötü’ diyenler bile var.. 

Son olarak 19 Mayıs gösterilerinin statlarda değil de okullarda yapılmasına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu genelgeyle ortaya çıkan toz duman ile bu durum bir kez daha belirginleşmiş oldu.. Ortaya çıkan toz dumandan görebildiğimiz kadarıyla; bizim yerel basında bir tane eli kalem tutan vicdan sahibi demiyor ki, “Hükümetin yayınlamış olduğu bu genelge ile despotik ve faşist uygulamalar son bulmuş oluyor.. Doğru bir uygulamadır.”

“Hükümetin milli bayramların kutlanmasını kaldırarak, milli değerlerimize, cumhuriyetin kazanımlarına, laikliğin biriktirdiklerine…” diye başlayarak kurulan cümleler, sağda ve solda yani yelpazenin neresinde olursa olsun tek yekun bir birliktelik ve uyum içerisinde ‘bir zihniyet değişiminin’ ne de zor gerçekleşmekte olduğunu gösteriyor bizlere..

Ya da yerel medya arasında da “Taraf” gibi bir kar makinesinin gerekli olduğunu.. Yerel basının AK Partili kişi ve kurumlar tarafından desteklenenlerinde de durum böyle olduğu için yereldeki ‘Ergenekon’ uzantılarının nerede nasıl hayat bulduğunu da görmüş oluyoruz böylelikle..

AK Parti’nin oluşan veya oluşmakta hayat tarzını yerelde bütün kılcallara taşımakla yükümlü olduğunu düşündüğümüz yerel yönetimlerin ve başındakilerin dahi ulusalcı zihniyetler tarafından kuşatılmış olduklarını görmek zor olmasa gerek..

16 Ocak 2012
/Recep YAZGAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder