7 Şubat 2011 Pazartesi

Ben Kötümser Değilim Rakamlar Kötü

Bir önceki yazımızda Samsun’un bazı gerçeklerini rakamlarla ortaya koymuş ve “dost hatırına yalan mı söyleyelim” diye sormuştuk. Bu yazımızda da yine kent gerçeklerini rakamlarla ortaya koyacağız. Rakamlar hatır gönül dinlemez, rakamlar yalan söylemez.

Samsun, Devlet Planlama Teşkilatı’nın sosyo-ekonomik kalkınmışlık araştırmasında ancak 32’inci sırada yer bulabiliyor. İlçelerin durumu çok daha kötü; on ilçemizin gelişmişlik endeksi eksi(-)dedir ve maalesef birinci gelişmişlik bölgesinde bulunan hiçbir ilçemiz yoktur. İlçeler arası sıralamada Terme 436’ıncı, Ladik 459’uncu, Havza 523’üncü, Kavak 575’inci, Yakakent 581’inci, Alaçam 645’inci, Vezirköprü 710’uncu, Salıpazarı 761’inci, Ayvacık 789’uncu, Asarcık ise 796’ıncı sıradalar. Gelişmişlik endeksi artıda olan ilçeler de öyle ahım şahım yerlerde değiller. Merkez 25’inci, Ondokuzmayıs 168’inci, Bafra 204’üncü, Tekkeköy 226’ıncı, Çarşamba 282’inciler. Bu ilçelerin Bafra ve Çarşamba gibi bu ülkenin en mümbit iki ovasının içinde ya da hemen kenarında oldukları göz önüne getirilirse hali perişanımız çok daha net anlaşılır.

Yerel siyaset bu kentte beş organize sanayi sitesi bulunduğunu söylemektedir ama rakamlar bu söylemleri doğrulamamaktadır.

Havza Organize Sanayi Bölgesi henüz bir laftan ve boş bir araziden ibarettir. Olacağı, olacaksa bile ne zaman ve nasıl olacağı belli değildir.

 Gıda Organize Sanayi Bölgesi daha işin başındadır. Doğru ve gerekli bir projedir ama faaliyete geçmesi uzun zamana bağlıdır.  Kavak ve Bafra Organize Sanayi Bölgeleri “bedelsiz arsa tahsislerine” rağmen arzu edilen gelişmeyi bir türlü gösterebilmiş değillerdir.

Mazisi 1993’e kadar giden Kavak Organize Sanayi Bölgesi’nin alt yapısı tamamlanan birinci kısmında bulunan elli sanayi parselinden on beşinin tahsisi yapılabilmiş, bunlardan sekizinde kurulan tesisler faaliyete geçmiştir. Halen bir parselde fabrika inşaatı devam etmekte olup altı tesis ise proje safhasındadır. Şu anda yaratılan istihdam 252 kişidir. Diğer tesisler bittiği zaman bu sayının 672’ye çıkması beklenmektedir.  

Bafra Organize Sanayi Bölgesi’nde bugüne kadar dördü bedelli altısı bedelsiz on parselin tahsisi yapılmış ve yedi tesis faaliyete geçmiştir. Bu yedi tesisten birisinin üretimi daha sonra durdurulmuştur. İki yatırım proje, bir yatırım da inşaat aşamasındadır. Toplam istihdam taahhüdü ise 110’u mevsimlik olmak üzere 440’tır.

 Bunlar böyle de mazisi ta 1976’ya dayanan Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi’ndeki durum dört dörtlük mü? Otuz beş yıllık Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde hala %100 doluluğa ulaşılamamıştır. Seksen altı parselden oluşan bölgede halen yedi parselde üretime geçilememiştir. Altı parselde inşaat, bir parselde ise proje çalışmaları sürmektedir. Bölgede 4.960 kişiye istihdam sağlandığı bildirilmektedir. Bölgedeki tüm fabrikalar faaliyete geçtiğinde bu sayının 5.332’ye ulaşması beklenmektedir.

Bu rakamlar saklı ve yasak değil. İsteyen herkes biraz zahmetle hem bu ülke hem de bu kentle ilgili rakamlara ulaşabilir ve gerçeklerle yüzleşebilir. Bu biraz zahmetli ve biraz üzücüdür ama kimi siyasetçilerin sabah kahvaltısında ya da basın toplantısındaki nurlu ufuklar söylemlerine teslim olmaktan çok daha gerçekçi ve çok daha doğru bir yaklaşımdır.

Ben kötümser değilim rakamlar kötü. Rakamların Samsun’u siyasetçileri Samsun’una benzemiyor. Bu Samsunla ilgili başka rakamlar da var; onları da yayınlayacağız.

07.02.2011
/Osman KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder