2 Ekim 2011 Pazar

Samsun Havacılık Merkezi olabilir mi?

Baştan ‘neden olmasın?' diyebilirsiniz.  Ama burası Türkiye. Birileri çıkar engel de olabilir. Çok bilenlerin, engel çıkarıp bir şeyler yaptıklarını sananların devre dışı bırakılması halinde yapılmayacak hiçbir şey yoktur.  Samsun'da havacılığa gönül verenler biraz olsun desteklenmiş olsaydı bu gün hedeflenenlere çoktan ulaşılmış olurdu. Samsun'da havacılığa gönül verenler çok badireler atlattı.  İcraya verilip araçlarına mı el konulmadı, evlerine, mülklerine mi haciz gelmedi. Suçları havacılığa gönül verip hava alanı yapmalarıydı.
            
 Bu hava alanı bataklığın kurutulduğu yerde yapılmıştı. İzin veren de belediye idi.              Bataklıktan bihaber hazine 900 metrelik pist yapıldıktan sonra ‘burası bizim' deyip akıl almaz kira bedeli uygulamasına geçti.  Hacizler kondurdu. Havacılığa darbe vurmak için elden geleni yaptı.  Hem de ‘Vatan, Millet, Sakarya' teraneleriyle. ‘Yapmayın' denildi, yapıldı. ‘Havacılığı katlediyorsunuz' denildi, ‘gerekeni yapıyoruz' cevabı verildi.
             
Çareler arandı, iyi niyetli yöneticiler devreye girerek çözüm bulundu. Samsun Sivil Havacılık Derneği'nin yaptığı tesisler Hazine tarafından Özel İdare'ye devredildi.  Özel İdare'de OMÜ'ye tahsis etti. Böyle yapılarak amaca yönelik kullanılması sağlanmış oldu. 19 Mayıs İlçesi'ndeki bu alana önce Sivil Havacılık Yüksek Okulu, ardından da Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi kuruldu. Gerek yüksek okula ve gerekse fakülteye öğrenci alımı başlatıldı.
             
OMÜ'nün havacılığa yönelmesi memnuniyet verici. Bu işin gerçekleştirilmesinde Sivil Havacılık Yüksek Okulu Müdürü ve Rektör yardımcısı sevgili Prof.Dr. Ferşat Kolbakır'ın büyük katkısı var.  Ferşat Kolbakır, bir dönem Samsun Sivil Havacılık Derneği Başkanlığı yaptı ve halen bu derneğin yönetim kurulu üyesi. Hayali; Samsun'un havacılık merkezi olması.  Bu konuda alt yapı mevcut.  Önemli olan gerekli desteğin verilerek sağlanması. Bu gelişmelere şüphesiz 1988 yılında kurulan Samsun Sivil Havacılık Derneği'nin büyük katkısı var.  Bu dernekte yıllarını veren, havacılık için her şeye göğüs geren, başta dernek başkanı Aytekin Turgut, Ferşat Kolbakır, Yusuf Kahvecioğlu, Güngör Teoman ve adlarını sayamadığım havacılığa gönül verenlere çok şey borçluyuz.
             
Onlar hak etmedikleri halde icralık oldular ama yılmadılar. Yaptıkları işin önemini en yetkililere anlatmaya çalıştılar. Sonunda hedefe ulaştılar. Kazanan Samsun oldu.  Bu böyle biline.

/Avni DEMİR 
02.10.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder