28 Temmuz 2011 Perşembe

Tevhid-i Tedrisat Kanunu, İmam-Hatip ve Askeri Liseler

LYS sonuçları açıklandıktan sonra İmam-Hatip Liseleri yeniden gündeme taşınır oldu. Herkes bir şeyler söylemekte ve yazmaktadır. Ne anayasa ne de Tevhid-i Tedrisat kanunu bırakılmaktadır. Aslında " nefesi olan zurnacı olsun" derler ya… Bu da böyle bir şey.
              
Her şeyden önce İmam-Hatip Liseleri daha ilk kanun çıkarıldığında vardı. Velev ki olmasın. Zira bu okulların müfredat proğramları ve ders kitapları devlet tarafından belirlenmektedir. Yetmedi,  öğretmenleri devlet tarafından tayin edilmektedir. Eğitimi ve yönetimi devletin kontrolünde ve şeffaf olarak devam etmektedir.

Tevhid-i Tedrisat yasasının birinci maddesinde, "Türkiye dâhilindeki bütün müessesatı ilmiye ve tedrisiye Maarif Vekâletine merbuttur." Denilmiştir.
              
Aynı yasanın dördüncü maddesinde ise, "Maarif Vekaleti yüksek diniyat mütehassısları yetiştirilmek üzere Darülfununda bir İlahiyat Fakültesi tesis ve imamet ve hitabet gibi hidematı diniyenin ifası vazifesiyle mükellef memurların yetişmesi için de aynı mektepler küşat edecektir" denilmiştir.
              
Yasanın ikinci maddesinde  " bilcümle medrese ve mektepler Maarif Vekaletine devir" söz konusu olduğu için Milli Savunma Bakanlığına bağlı olan Askeri okullar da bütçeleriyle yasanın beşinci maddesinde Maarif Vekaletine bağlanmıştır.

Peki, şimdi Askeri Liseler ya da askeri okullar nereye bağlıdır? Tevhid-i Tedrisat yasasını kimler ihlal ediyor? Konu din öğretimi ya da bu eğitimi alanların başarısı gündeme geldiğinde mi bu yasa ihlal ediliyor? Biraz insaf ile birlikte biraz da fikir namusluluğu gerekmez mi? Yalnız bu çocuklar değil, bütün çocuklar bizimdir.

Selam ve sevgi ile…

28.07.2011
/H. Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder