Samsun, 23 Ağustos 2007
Bir yanda Büyükşehirlerde yaşanan su sorunu, diğer yanda alt yapı problemleri. Evet. Samsunumuzda da aynı sorunlar var. Plansız şehirleşme ve dolayısıyla plansızlığın ortasında yaşanan çaresizlikler....
Yaşanan yoğun yağış sonrasında gelişen tatsız olaylar... Esnafın dağılan işyerini bütün çabalarına rağmen kurtaramayıp selde akıp giden malını seyredişi, diğer yanda selde akıp giden malı yağmalayan kişiler, belediye araçlarının evlerin ve işyerlerinin bodrum katlarından motopomplarla su boşaltma uğraşıları...vs vs
Her yoğun yağış sonrasında bu olaylar artık maalesef yaşanmaya başlandı. Nedir bu çile? Yok mu bunun çaresi. Elbette var. Konuyu mühendisçe ele alıp ve bakmak,incelemek.
Artık; Samsun’un alt yapısı masaya yatırılmalı. Evet. Yapılacak iş; Samsun’un jeolojik yapısı ele alınmalı. Yeryüzü şekillerine göre şehrin en düşük kot seviyesi olan bölgeler harita üzerinde işaretlenmeli ve o bölgeler üzerinde yapılacak olanlar belediyece saptanarak eğer yerleşim yeri ise; gerekirse istimlak edilmeli ve bu alanların kot farklılıkları giderilip,o bölgelerin kanalizasyon ağını genişleterek yan bağlantılarını artırarak suyun debisini azaltmak gerekiyor.
Ben; Altınkum belediyesinin alt yapı ve kanalizasyon teşkilatını yeni baştan yapan bir kişi olarak bu görevi üstlenmeye hazırım. Bu konuda yapılacak her türlü teknik çalışmanın her kademesinde yardımcı olabilirim. Çünkü ben Samsunluyum ve her Samsunlu gibi memleketimi seviyorum.
Bu iş; park, bahçe, metro, yol yapmaktan daha önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü yukarda adı geçen işleri yapmazsanız kimsenin maddi zararı olmaz. Ancak kanalizasyonlar sık sık tıkanır ve yetersiz kalırsa ve bunun sonucu olarak ev ve işyerlerini su basar ve maddi kayıp oluşur.
O halde öncelikler iyi belirlenmelidir. Avrupa’da ve özellikle Fransa’da Paris’te dev kanalizasyonların yapımı 18.yüzyıla dayanır. Onlar bu konuda yaklaşık 200 yıllık bir deneyime sahipler. Ayrıca onlar bu çalışmaları (metro-kanalizasyon-telekomünikasyon-elektrik-su ) blok bir proje olarak görmekte ve çözmektedirler. Bu konuda örnek çalışmayı Ankara Büyükşehir Belediyesi başlatmıştır. Zira projeyi bir bütün olarak almazsanız, birbiriden bağımsız çalışan devlet kurumları diğer devlet kurumu tarafından yapılan işi bozmaktadır. Dolayısıyla masraflar katlanmaktadır. Bu arada vatandaşta bu plansız işlerden dolayı mağdur olmaktadır. Esnaf ise işyerinin önünün kazılmasından dolayı müşteri kaybına uğramaktadır.
Sonuç olarak; yarınlarımızı güzel yaşamak istiyorsak geçmişimizi sorgulayıp aynı hatalara düşmemek için vakit geçirmeden tedbirler almalıyız.
Saygılarımla....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder