FOTOĞRAF :(Samsun Düşevi Oyuncuları) www.dusevioyunculari.com
/Rasim Efendioğlu
Samsun köklü bir geçmişi olan, Cumhuriyet döneminde hızla büyüyen önemli bir kentimizdir. Kuşkusuz 19 Mayıs 1919 ‘la daha da ünlenmiş ve ATATÜRK KENTİ unvanını almış bir kent. Karadeniz bölgesinin tek BÜYÜK ŞEHRİ Bölgenin ortasında bulunması, tüm bölgelere ulaşabilen bir hatta bulunması onu daha da önemli yapıyor.
Kültür, insan zekâsının ve yeteneğinin insanlık tarihi boyuncu oluşturduğu birikimdir. Bu birikim elbette insanların daha yoğun yaşadığı noktalarda daha da çok olur. Bu nedenle Samsun aynı zamanda bir kültür kentidir. Binlerce yıl önceden getirdiği bu birikimi korumak ve geliştirmek burada yaşayanların görevidir. Kültür ırmağını dünden alıp yarınlara iletmek görevimizdir. Kültür iletişimini başta eğitim yapar. Eğitimimiz nedenli başarılı olursa kültürümüz de o denli canlı olur. Samsunda eğitim kurumları da çağa ayak uydurmaya çalışıyor. Genç ve güçlü Üniversitesi, ilk ve orta öğretim kurumları örgün ve yaygın eğitim ve öğretimle bu görevi yerine getirmeye çalışıyor. Elbette ülke genelinde görülen sorunlar ilde de görülüyor.
Eğitim kurumlarına yardımcı kültür kuruluşları da var. Müzeler, kütüphaneler, tiyatrolar, resmi ve özel kurslar. Kültürün en önemli öğelerinden biri de sanattır. İlimizde sanatsal etkinlikler de vardır.
Şimdi kentimize uzaktan bir bakalım, geniş açıdan bakalım. Böyle büyük ve kalabalık bir kentte ona yakışan bir kültür ve sanat yaşamı var mı? Ölçümüz ne olacak? Kütüphanelerimiz yeterli mi, okuyucu ve ziyaretçi yeterli mi? Evet ülke genelinde bakınca yetersiz olduğu görülecektir. Hani Paris'le, Berlin’le Roma ile karşılaştırmayacağız da yurdumuzdan İzmir'le, Adana’yla, Gaziantep’le karşılaştırmaya ne dersiniz? Büyüklüğümüz onlara yakın, olanaklarımız onlara yakın. Kentimizde kütüphanelerde okuyucu sayısı, müzelerde ziyaretçi sayısı, tiyatro izleyici sayısı, Kültür, sanat şenliklerinde ilgi nasıl? Kütüphanelerimiz var mı var. Müzelerimiz var mı var. Özel tiyatrolarımız var mı var. Var var da içleri boş. Beş yüz bin nüfuslu bir kente göre yeterli değil.
Ulusal basına baktığımızda kültür-sanat sayfalarında Samsun'la ilgili kaç habere rastlıyoruz? Samsun’la ilgili haberler magazin sayfalarında yer alıyor da kültür - sanat sayfalarında yokuz. Oysa Samsun’da amatör tiyatro ile uğraşan gönüllü sanat dostları var. "Bölgenin en büyük kültür merkezi de kentimizde. Yeterince işlevini yerine getiremiyor.
Samsun'da kültür ve sanat yaşamı canlanırsa Samsun daha çabuk kalkınır ve hak ettiği yere gelir. Samsun’da teknik yönden çok ilerde basın da var. Ancak okuyucu yeterli değil. Kültür-sanat dergileri çıkıyor ancak okuyucu yeterli değil. O halde ne yapmalı? Kuşkusuz en "büyük görev eğitim kurumlarına düşüyor. Bu kurumlar bu tür etkinlikler artırmalı ve kitlelere yaymalı. Okullar arası konferanslar, tiyatro yarılmaları, yayın çalışmaları. Yeni kuşaklara kütüphaneler, müzeler tanıtılmalı. Bu kurumlarla işbirliği yaparak bu mekânlarda etkinlikler düzenlenmeli. Bırakın Ankara, İzmir, İstanbul'u da Diyarbakır gibi birçok sorunu olan bir ile ve bu ildeki etkinliklere bakın. Halkın ilgisine bakın Samsun’dan çok ilerde.
Kültür ve sanat insan ürünüdür. İnsanı insan yapan temel öğedir. Samsun güzel bir kent, samsunlular güzel insanlar. Bu etkinliklerle Samsun'u da Samsunluyu da daha güzel yapalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder