/Lütfi KESKİN
Buraya kadar her şey doğru ve güzeldir. Amma Samsun denilince kemençe havaları ile marka yolculuğuna çıkarsanız daha işin başında markanızın sahte ve uyduruk olduğu anlaşılır ve itibarınız on paralık olur…
Yurdumun her yöresi mübarek ve her insanı da kutsaldır benim için. Bu hususta hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ancak nasıl ki, her yörenin ayrı bir folkloru, ayrı bir şivesi ve farklı adetleri varsa, Kürdün, Lazın, Çerkesin veya Gürcünün de Türk Milletine ayrı bir estetik ve güzellik kattığını düşünüyorum. Bu lezzet farklılığı sadece 75 milyonluk Türkiye Cumhuriyetinin Kültür mutfağını değil, Azerisi, Türkmeni, Tatarı ve Boşnağı ile 400 milyon nüfuslu büyük Türk Dünyasının uluslar arası medeniyet sofrasını meydana getirmiştir.
Erzurum deyince nasıl davul zurnanın o coşkulu barları, Aydın denilince zeybek havaları, Artvin ve Kars denince akordeon, Rize denildiğinde Tulum havaları veya Trabzon denilince Kemençe havaları akla gelir ve bundan hepimiz büyük zevk alırız. Buraya kadar her şey doğru ve güzeldir. Amma Samsun denilince kemençe havaları ile marka yolculuğuna çıkarsanız daha işin başında markanızın sahte ve uyduruk olduğu anlaşılır ve itibarınız on paralık olur.
Samsun Valiliğinin bir iddialı projesi var. Adı da “Samsun ’un Marka yolculuğu” dur. Bu proje Samsun’un prestijini ve itibarını artıracak, Samsun kültürünü ve zengin halk oyunlarını, mutfağını yemeklerini ve hatta adetlerini Türkiye ve Dünya’ya tanıtarak Samsunlu olmanın ayrıcalığını ve farklılığını hissettirecektir. Bu marka yolculuğunda Kemençenin hiçbir rolü ve katkısı yoktur, olmamalıdır…
Samsun bir Orta Karadeniz kültürüne sahip, İç Anadolu ile Orta Karadeniz kültürünün sentezlendiği özünde Davul-Zurna ve Bağlama havalarının yankılandığı çok eski bir Türk şehridir.
Samsun’da yapılan 19 Mayıs kutlamalar esnasında Milli Bilinç kampı adıyla yapılan ve 11 ilin katıldığı İzci Kampı’nın Ateş Gecesinde gösteri yapan Taflan İlköğretim okulunun sergilediği Samsun oyunları ve folklor gösterisi beni ve izleyenleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu ekibi ve öğretmenlerini, ayrıca Milli Eğitim camiasını kutluyorum. Bu tür çalışmaların çoğalması en büyük arzumuzdur.
Samsun’un ihmal edilmiş yapısı içerisinde daha da ötelenmiş bir Havza, Ladik, Vezirköprüsü var ki bağrında Anadolu’ nun en güzel tarihini ve halkoyunlarını barındırmaktadır. Çarşambası, Termesi, Bafra’sı, Alaçamı kaynak itibariyle keşfedilmeyi beklemektedir. Samsun’un belirlenmiş 8 adet halkoyunu ve 25 in üzerinde Halk Türkü’sü vardır…
Samsun Cumhuriyet Mitinginin fon müziği olarak Kemençenin kullanılması herkes gibi beni de üzmüştür. Zira tüm Türkiye’ye Samsun’un tanıtılması esnasında Kemençe havaları hatalı değerlendirmelere ve kanaatlere sebep olmaktadır. Bu programı televizyondan seyreden bir Egeli, Samsun için “Laz” demekte haklıdır. Peki, hangi Samsun’lu Laz olmayı kabul eder, Bize göre Laz, Batum’dan ötede Rusya’dadır. Aynı miting içinde halkı coşturan ve Samsun havaları çalan davul-zurnacının kıvraklığını gördünüz mü? Bu değerlerimizi vitrine çıkarmadığımız sürece Samsun ihmal edilmeye ve geri kalmaya mahkûmdur. Unutulmasın…
Yeniden görüşmek ümidi ve dileğiyle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder