14 Ağustos 2013 Çarşamba

Samsun Nereye Koşuyor?

Samsun; Karadeniz’in en büyük ili. Koşuyor ama nereye? Bana sorarsanız bilinçsizce koşuyor. Kontrolsüz gücünün farkına varmadan. Zarar vereceğini bilmeden. Daha şimdiden doğusu, batısı, güneyi geçit vermede zorlanıyor. Bugünü böyle olursa, geleceği ne olur?

Alınmaya çalışılan önlemler külliyen hatalı. İş bilmezlerin, hesaptan anlamazların kurbanı edilmek isteniyor koca Samsun. Doğusunda viyadüklerle çözüm arandı. Görünüre bakılırsa; çözüm olmaktan uzak. Halbuki Doğu Çevre Yolu kaçınılmaz olmalı. Batısı, özellikle Atakum geçit vermez halde. Önlem alınması gerekirken, yapılmak istenen Protokol Camii ile koca ilçeyi önlemsiz bırakmak istiyorlar. Samsun’un batısı Batı Çevre Yolu ile rahatlatılması gerekir.

Dolayısıyla Ankara Yolu’nda da çekidüzene ihtiyaç var. İşi bilenler için Samsun’u rahatlatmak kolay. Yeter ki mantığa dayalı işler yapılıversin. Gelecek hesapları yapılsın. Çıkara dayalı planlamalardan kaçınılsın.

Şimdilik böylesine hassas davranıp çalışandan yoksun koca Samsun. İş bilmezlerin yapmak istediği ileriye dönük değil. Gelişen dünyanın imkanlarından Samsun ne yazık ki yararlandırılmıyor. Önceki gün Osman Kara’nın köşesine taşıdığı Atatürk dönemi ile bugün arasındaki fark inanın dudak uçuklatan türden. O imkansızlıklara rağmen Atatürk’ün başardıklarının bugün övünmekten öte gitmeyen bu iktidarın ancak dörtte birini gerçekleştirmesi ne denli beceriksiz olduklarının apaçık bir delili.

Bunun farkına varanlar, kendilerini zeytinyağı gibi su üstüne çıkarabilme gayretleriyle o erişilmez devlet adamı Atatürk’ü dahi küçümsemeleri kabullenemez. Dünün ve bugünün şartları ortada. Bu şartlara rağmen bugün kendilerini başarılı görebilenler Atatürk’ün dörtte bir başarısını ancak yakalayabildiyse söylenecek çok şey var. Geçmişiyle övünmekten uzak kalan. Geçmiştekilerin başarısını küçümseyen. Başarısızlıklarını başkalarının başarısını çürüterek öne çıkmaya çalışanların bu ülkeye, bu topluma yararlı olması beklenemez.

Aksine bu toplum aldatılarak güzel ülkemizin başarısına sekte vurulur. Kısacası sadece Samsun değil, bu ülkenin dört bir yanı işi bilmezlerin elinde geçmişi arar oldu. Pompalanmaya çalışılan ise başarısızlıklarının başarı olduğu. Gören gözlere rağmen. Ne dersiniz?

14.08.2013
/Avni DEMİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder